Gevangenisstraf geëist vanwege mestfraude

Tegen drie Friese boeren van twee bedrijven zijn gevangenisstraffen geëist, omdat ze zouden hebben gefraudeerd met mest. Zo hadden ze op papier mest afgevoerd, terwijl dit niet het geval was.

Gevangenisstraf+ge%C3%ABist+vanwege+mestfraude
© Pixabay

De boeren deden verder voorkomen dat ze meer grond in gebruik hadden dan in werkelijkheid het geval was. Hierdoor konden ze meer mest plaatsen op het eigen bedrijf dan is toegestaan. Tegen twee Friesen van het ene bedrijf heeft de officier van justitie een gevangenisstraf geëist van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Daarnaast kreeg dit bedrijf een bestuurlijke naheffing van 174.316 euro. Verder eiste de officier van justitie een geldboete van 50.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk.


Het andere bedrijf moet een bestuurlijke naheffing betalen van bijna 150.000 euro. Ook hier werd een geldboete geëist van 50.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk. Deze ondernemer kreeg als eis tien maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, te horen.

Twee patronen

De bedrijven maakten vermoedelijk gebruik van twee fraudepatronen. De eerste is dat de verdachten deden of er mest werd overgebracht naar de bemiddelende ondernemer, maar vermoedelijk gebeurde dit niet.

Daarnaast deden de boerenbedrijven op papier lijken dat ze over meer percelen konden beschikken. Hoe meer grond, hoe meer mest je mag uitrijden. De verdachte bemiddelende boer ging op zoek naar graspercelen die nog niet waren opgegeven in het systeem.

Percelen van burgers

De percelen van argeloze burgers werden geregistreerd als land om mest over uit te rijden. Uit onderzoek blijkt dat dit gebeurde om de mestadministratie sluitend te krijgen. De mest zou nooit zijn uitgereden over die extra percelen. In plaats daarvan reden de verdachte boeren vermoedelijk te veel mest uit over hun eigen land.

De bemiddelende boer gaf openheid van zaken op het moment dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek startte. Dit werd hem in zijn omgeving niet in dank afgenomen. Dat is voor de officier van justitie ook reden hem een relatief lage straf te geven, een werkstraf van 240 uur. Verder wordt van deze verdachte meer dan een ton gevorderd. Dat bedrag heeft hij ontvangen voor de fictieve mest en het opstellen van valse documenten. Ook wordt deze ondernemer geconfronteerd met naheffingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer