Commissie weegt voordelen mestfraude af tegen nadelen

Een rapport van Commissie Deskundigen Meststoffen (CDM) verschaft naar verwachting meer inzicht in het economische voordeel dat mestfraude oplevert. Dat wordt vervolgens vergeleken met de pakkans en de hoogte van de boete.

Commissie+weegt+voordelen+mestfraude+af+tegen+nadelen
© Han Reindsen

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in antwoord op vragen vanuit de Eerste Kamer. Ze verwacht dit rapport in concept deze maand op haar bureau te hebben, meldt mestverwaarding.nl. Dat is de nieuwe site van het Nederlands Centrum Mestverwaarding.

• Lees ook: OM eist tonnen voor mestfraude pluimveehouders

CDM is gevraagd om de ontwikkeling van de afzetkosten voor verschillende mestsoorten in beeld te brengen. Deze afzetkosten worden vervolgens afgezet tegen het economisch voordeel van de fraude. Dat wordt weer vergeleken met de hoogte van de op te leggen boetes in het kader van de Meststoffenwet en Uitvoeringsregeling Meststoffenwet.

Ook wordt gekeken wat bij benadering de pakkans is, zodat het daadwerkelijke economisch voordeel zo goed als mogelijk in beeld gebracht wordt. Bij vervolgstappen, zoals eventueel het aanpassen van boetes, worden ook het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid betrokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer