Gps-controle te kort door de bocht

Gesjoemel met mest past niet meer bij deze tijd, schrijft melkveehouder Henk Schoonvelde. Hij roept collega-melkveehouders op om zich aan te melden bij Keurmest.

Gps%2Dcontrole+te+kort+door+de+bocht
© Twan Wiermans

Het lijkt erop dat het ministerie van LNV door signalen van mestfraude de verkeerde weg inslaat. Wat is er aan de hand? Vorig jaar maart hebben veehouders de derogatie weten te verkrijgen. Brussel stelde één voorwaarde: Nederland moet de mestfraude aanpakken.

Medio dit jaar zal de discussie opnieuw op gang komen of wij ook voor 2020/2021 een derogatie kunnen krijgen. We moeten in Brussel kunnen aantonen dat we werk hebben gemaakt van de mestfraude.

Balen

Een verandering van gedrag en omgang met mest kunnen we niet binnen een paar maanden oplossen. Ik hoor ook dat goedwillende melkveehouders enorm balen van frauderende collega's.

Het lijkt erop dat het ministerie van LNV door signalen van mestfraude de verkeerde weg inslaat

Henk Schoonvelde, bestuurslid LTO-vakgroep Melkveehouderij

© Henriët Dijk

Wanneer het mestbeleid in Nederland zou worden uitgevoerd volgens het boekje, zou een deel van de problemen met grondwater al lang tot het verleden horen. Maar degenen die het niet nauw nemen met de mestregels, zorgen ervoor dat de goedwillende boeren hiervan de dupe dreigen te worden.

Afstand nemen

Ik roep alle melkveehouders op om op te staan en afstand te nemen van mestfraude. Dit kunt u laten zien door te beginnen met de ondertekening van Keurmest. Bij fraude zijn immers drie partijen betrokken: de producent, de transporteur en de ontvanger van de mest.

Roken doen we niet meer in een kleuterklas, gesjoemel met mest is vergelijkbaar. Het past niet meer bij deze tijd. Gesjoemel met mest mag er niet alsnog toe leiden dat we de derogatie kwijtraken. Daar zijn we met elkaar verantwoordelijk voor.

Derogatiemeetnet

Met het derogatiemeetnet laten wij als melkveehouderij zien dat derogatiebedrijven bijdragen aan schoon grondwater. Met het project 'Koeien & Kansen' tonen wij aan dat het zelfs mogelijk is om nog meer kunstmest op grasland te vervangen door rundveedrijfmest. LTO-vakgroep Melkveehouderij ziet dit ook als het antwoord op kringlooplandbouw en werken aan klimaat.

Het is terecht dat melkveehouders zijn geschrokken van het streven van LNV om alle mestaanwendapparatuur van gps te voorzien. Moderne technieken moeten we in de toekomst zeker omarmen bij bijvoorbeeld specifieke verantwoording, maar het op een dergelijke generieke wijze willen doorvoeren, vinden wij te kort door de bocht.

Bij de bron

Pak de problemen bij de bron aan. Daar waar het misgaat, moet worden ingegrepen. Daar staan wij als LTO-vakgroep Melkveehouderij volledig achter.

Meld u dus aan voor Keurmest: www.keurmest.nl.

Henk Schoonvelde Bestuurslid LTO-vakgroep Melkveehouderij

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer