LTO steunt harde aanpak mestfraude

LTO Nederland steunt de harde aanpak van mestfraude, verzekert portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit Claude van Dongen.

LTO+steunt+harde+aanpak+mestfraude
© Twan Wiermans

Van Dongen reageert daarmee op de inval maandag bij een Limburgs adviesbureau. 'Het is goed dat er handhaving plaatsvindt. Als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit redenen heeft om onderzoek te doen naar mestfraude bij bepaalde bedrijven, dan staan wij daar vierkant achter.'

• Lees ook: Inval bij adviesbureau vanwege mestfraude

De NVWA voerde op tien locaties doorzoekingen uit in het kader van een onderzoek naar mestfraude. Het gaat om adviesbureau Bergs Advies dat er van wordt verdacht een faciliterende rol te spelen bij mestfraude. Bij de actie zijn naast het adviesbureau ook nog negen woningen en bedrijfsgebouwen doorzocht.

Imagoschade

'De overheid heeft aangegeven mestfraude tot speerpunt te verheven en daar is dit een uitvloeisel van', geeft Van Dongen aan. 'Als het op deze manier en met harde hand moet gebeuren, dan is dat zo. Fraude in onze sector schaadt enorm het imago van onze boeren en tuinders en moet worden uitgebannen. De goede ondernemers mogen niet lijden onder de acties van frauderende bedrijven. Het recht moet zijn beloop krijgen.'

De portefeuillehouder wijst er nadrukkelijk op dat LTO Nederland, in samenwerking met de POV, Cumela en TNL, zelf ook actief bezig is om de mestfraude aan te pakken. 'Er wordt hard gewerkt om de certificering van de mestketen te ontwikkelen en te borgen. We hopen één en ander volgend jaar uit te kunnen rollen.'

Nieuwe technieken

Daarbij is het volgens Van Dongen belangrijk dat ook volop wordt ingezet om nieuwe technieken te ontwikkelen om nauwkeurige mestmetingen te doen. 'Daarmee komt meststromen sneller en beter in beeld.'

LTO Nederland heeft onlangs ook een kwaliteitskeurmerk voor mest onder de naam KeurMest geïntroduceerd. Dat moet voor bedrijven onderling duidelijk maken wie zich aan de regels houdt en wie niet. Het keurmerk gaat gelden voor de hele mestketen.

Aanmelden

Deelnemers kunnen zich inmiddels aanmelden op een speciale website om zo vast te leggen dat ze zich aan de wettelijke regels houden. 'Het is belangrijk dat betrokkenen dat doen. Het laat zien dat de sector zelf ook niet achterover leunt als het om aanpak van mestfraude gaat', benadrukt Van Dongen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer