Bollensector+start+twee+dataproeven
Nieuws
© Koos van der Spek

Bollensector start twee dataproeven

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) organiseert voor ondernemers in de bollensector twee dataproeven.

Het ene project gaat over het meten en monitoren van omstandigheden bij de bewaring van tulpenbollen. Het andere richt zich op het digitaliseren van tracking en tracing bij telers en exporteurs. De KAVB werkt bij deze proeven samen met innovatieve bedrijven in de wereld van (big) data.

'Ondernemers hebben op hun bedrijf nu al verschillende sensoren voor het meten van bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid. De bedoeling van deze projecten is dat ondernemers meer inzicht krijgen op basis van de data die ze verzamelen', zegt een KAVB-woordvoerder. Aan het einde van beide pilots zullen de verzamelde gegevens door een data-analist worden geanalyseerd om inzichten en toepassingen voor de bollensector te formuleren.

Samenwerkingen

De pilot 'Samen realtime meten en monitoren in bewaarproces tulp' wordt uitgevoerd in samenwerking met 30MHz. Dit bedrijf biedt een dataplatform dat met behulp van draadloze sensoren een beeld geeft van klimaat- en bewaaromstandigheden.

In deze pilot meten ondernemers realtime temperatuur en luchtvochtigheid en monitoren ze in de bewaarfase van tulp. Dat gebeurt op een gezamenlijk KAVB-dashboard. Op dit dashboard kunnen telers elkaars metingen en grafieken inzien en daarover met elkaar communiceren.

Track en trace

De pilot 'Tracking & Tracing' is tot stand gekomen in samenwerking met Beam Tracking, het bedrijf dat zich bezighoudt met het digitaliseren van het logistieke proces bij kwekers, exporteurs en koel- en preparatiehuizen. Met behulp van track- en tracesoftware verzamelen de deelnemers aan deze pilot een jaar lang allerlei data.

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer