Bewaren+van+bloembollen+kan+energiezuiniger
Nieuws
© Eigen Foto

Bewaren van bloembollen kan energiezuiniger

Het bewaren van bloembollen kan energiezuiniger door ze in dunne lagen te leggen. Dat kost bovendien minder ruimte dan het bewaren van de bollen in kuubkisten.

Dat blijkt uit een proef die werd uitgevoerd binnen de PPS Het Nieuwe Verwerken, waarvan Wageningen University & Research een van de partners is. Het Nieuwe Verwerken is een onderzoeksproject voor de bloembollensector.

Het doel is om betere manieren te vinden om bloembollen te bewaren en te verwerken om zodoende de ziektedruk te verlagen en milieuvriendelijker, efficiënter en arbeidsvriendelijker te werken. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onder de vlag van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Circuleren cellucht

Als bloembollen in dunne lagen worden gelegd, volstaat het circuleren van de cellucht langs de bollen, bleek uit de proef. Dit vraagt minder energie dan de huidige methode, waarbij lucht door kuubkisten wordt geblazen. Bovendien kunnen bij de nieuwe methode meer bollen worden opgeslagen in een cel.

De partners van Het Nieuwe Verwerken zijn Wageningen University & Research, KAVB, Anthos, Machinefabriek Akerboom, Bright Spark, GMN en Greenport Duin- en Bollenstreek. Daarnaast levert het Innovatiefonds van Rabobank Bollenstreek een financiële bijdrage.

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer