LTO: kritiek op gewasbescherming bollenteelt voorbarig

De conclusies die televisieprogramma Zembla trekt uit een RIVM-onderzoek naar gewasbescherming in de bollenteelt, zijn volgens LTO Nederland voorbarig.

LTO%3A+kritiek+op+gewasbescherming+bollenteelt+voorbarig
© VidiPhoto

Het RIVM-onderzoek toont aan dat in de urine van omwonenden van bollenvelden resten van gewasbeschermingsmiddelen zijn terug te vinden. De concentraties zijn hoger bij mensen die binnen een straal van 250 meter van de percelen wonen.

Die onderzoeksresultaten komen uit 'Onderzoek Bestrijdingsmiddel en Omwonenden' dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Economische zaken is uitgevoerd.

Luiers

Voor het onderzoek hebben omwonenden urinemonsters ingeleverd en zijn luiers van baby's onderzocht. Tegenover Zembla stelt hoofdonderzoeker Roel Vermeulen dat kleine kinderen extra gevoelig zijn voor gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen.

LTO Nederland, KAVB en NFO reageren verbolgen over de alarmerende toon van het door Zembla gepubliceerde artikel. 'Het RIVM heeft bij de uitvoering van het onderzoek onder omwonenden aangekondigd melding te doen als de blootstelling aan toelatingsnorm wordt overschreden. Dat is niet gebeurd. De door Zembla genoemde residuen liggen dus onder de veilige norm', zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving bij LTO Nederland.

Huishoudmiddelen

De rapportage van RIVM over het onderzoek is nog niet afgerond. Elshof noemt de berichtgeving door Zembla dan ook voorbarig. De resultaten kunnen daardoor niet in de juiste context worden geplaatst. 'Zo blijft bijvoorbeeld onbesproken hoe de metingen zich verhouden tot andere veel voorkomende residuen van bijvoorbeeld huishoudmiddelen en fijnstof van verkeer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer