Droogte drijft verzekeraars uiteen

Verzekeraar AgriVer kiest na de ervaringen van 2018 voor meer differentiatie bij de brede weersverzekering. Vereinigte Hagel houdt vast aan de bestaande polis.

Droogte+drijft+verzekeraars+uiteen
© Archief

In een reactie stelt AgriVer dat het met de nieuwe voorwaarden beter mogelijk is om een verzekeringsproduct op maat samen te stellen. 'Wij kiezen afhankelijk van het risico voor differentiatie in de premies per gewas en per regio', legt directeur Marien Boersma uit. 'De kern is dat een teler zelf bepaalt hoe hij zijn risico's wil afdekken met een bijpassende premie.'

Een wijziging bij het verzekeren van droogteschade bij Agriver is het hogere eigen risico als een perceel niet beregend kan worden. Daarnaast hanteert de verzekeraar verschillende normen voor het neerslagtekort. Op zandgrond is sprake van droogteschade bij een tekort van 252 millimeter, op andere gronden is dat 275 millimeter.

Voortschrijdend inzicht

De aanpassingen ziet Boersma als voortschrijdend inzicht en voorsorteren op klimaatadaptatie door de telers. 'Eerder lag de focus van de verzekering op te veel neerslag en na dit jaar dus ook op de droogte. De gevolgen daarvan hebben ons verrast', erkent hij.

Boersma benadrukt dat de brede weersverzekering ooit als calamiteitenregeling in het leven is geroepen, op initiatief van onder meer LTO. 'De verzekering is gericht op continuïteit van de bedrijven. Met de aanpassingen willen we de premie betaalbaar houden, maar ook ondernemers motiveren om maatregelen te nemen die de kans op droogteschade beperken.'

Geen onderscheid

De andere grote aanbieder van brede weersverzekeringen voor gewastelers, Vereinigte Hagel, maakt geen onderscheid tussen wel of niet beregenen en houdt verder ook vast aan dezelfde voorwaarden. 'We beschouwen de droogte van vorig jaar voorlopig als uitzondering. Mochten dergelijke omstandigheden vaker voorkomen, dan kunnen we altijd aanpassingen overwegen', zegt directeur Jan Schreuder.

Vereinigte Hagel handhaaft de premie van vorig jaar en ook de drempel voor droogteschade van 250 millimeter neerslagtekort voor alle grondsoorten. Op basis van de aangevraagde offertes constateert Schreuder dat er meer belangstelling is voor de brede weersverzekering. Ook Boersma merkt op dat er genoeg vraag is en dat de wijzigingen van de voorwaarden bij AgriVer over het algemeen goed ontvangen zijn, op een enkele uitzondering na. 'Veel telers zijn nu goedkoper uit en verder begrijpen ze meestal heel goed dat de uitgekeerde schade uiteindelijk altijd betaald moet worden uit de ontvangen premies.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer