LTO zet zich in voor extra stikstof

LTO Nederland vraagt aan landbouwminister Carola Schouten om de voorwaarden voor stikstofdifferentiatie aan te passen. Daardoor kunnen akkerbouwers ook na de droogte van 2018 van de regeling gebruik maken.

LTO+zet+zich+in+voor+extra+stikstof
© Nieuwe Oogst

Vanwege de extreme droogte en hitte waren in 2018 de opbrengsten op de meeste Nederlandse akkerbouwbedrijven beneden gemiddeld. Het gevolg is dat veel akkerbouwers die gebruik willen maken van stikstofdifferentiatie de komende drie jaar niet aan de voorwaarden voor deze regeling kunnen voldoen.

'Hier is toch vooral sprake van overmacht', vindt Jaap van Wenum, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van LTO. 'Zelfs op bedrijven waar maximaal is beregend, waren de uiteindelijke opbrengsten veelal lager dan gemiddeld. In zekere zin is het niet rechtvaardig dat één jaar met tegenvallende opbrengsten ervoor zorgt dat akkerbouwers voor een langere tijd niet kunnen profiteren van de regeling om meer stikstof te mogen gebruiken.'

Stikstofdifferentiatie betreft de regeling waarbij akkerbouwers die in elk van de drie voorgaande teeltjaren hogere opbrengsten realiseerden, extra stikstof mogen gebruiken. De regeling geldt voor suikerbieten, fritesaardappelen, tarwe en gerst geteeld op kleigronden.

De extra stikstofnorm varieert afhankelijk van het gewas van 15 tot 30 kilo per hectare op jaarbasis. Akkerbouwers die willen deelnemen aan de regeling moeten hun bovengemiddelde opbrengsten kunnen aantonen via RVO.

Grillen van het weer

LTO pleit er bij minister Schouten nu voor om de voorwaarden voor de regeling aan te passen. 'We zijn voorstander van een systematiek die meer recht doet aan de grillen van het weer. Het belangrijkste is daarbij de optie om in een reeks van jaren een seizoen met extreme weersomstandigheden te kunnen wegstrepen, zonder dat daarbij het recht op stikstofdifferentiatie vervalt', legt Van Wenum uit.

Volgens de bestuurder zou het mogelijk moeten zijn om over een periode van vijf jaren terug te kijken naar de opbrengsten en daarbij het beste en slechtste jaar niet mee te nemen in de berekeningen. 'Dat lijkt een eerlijke methode, maar er zijn meerdere varianten denkbaar die een goed beeld schetsen van de opbrengstcapaciteit van de betreffende percelen.'

Overleg met LNV

Vertegenwoordigers van LTO hebben deze week voor het eerst overleg gevoerd met ambtenaren van LNV. Op korte termijn wordt dit vervolgd. De inzet van LTO is dat meer akkerbouwers met hoge opbrengsten op kleigronden ook in 2019 van de stikstofdifferentiatie gebruik kunnen maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer