LLTB wil crisissfeer grondwater smoren

De LLTB wil dat Waterschap Limburg stopt met het creëren van een crisissfeer over de grondwaterstand. Volgens de LLTB lijkt het erop dat er selectief gebruik wordt gemaakt van de na-effecten van de droogte van 2018.

LLTB+wil+crisissfeer+grondwater+smoren
© Twan Wiermans

'We willen snel met het waterschap in gesprek, want de beeldvorming die nu wordt gecreëerd, doet echt onrecht aan de werkelijke situatie en alle inspanningen van agrarische ondernemers', zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. Hij benadrukt dat de LLTB zich 'met hand en tand' zal verzetten tegen een mogelijk onttrekkingsverbod uit grondwater. 'Dat is volstrekt onbespreekbaar.'

Volgens de LLTB is het niet reëel om in één winterseizoen het grondwaterniveau volledig aan te willen vullen. Faassen: 'Dat moet je bekijken over een langere periode van enkele jaren, zoals dat altijd is gedaan. Het waterschap moet de rust bewaren, ook in de communicatie'.

Vingerwijzen

Het valt de LLTB-voorzitter op dat steeds vaker met de vinger wordt gewezen naar de agrarische sector, een relatief kleine gebruiker van grondwater. 'Slechts 15 procent van het grondwater dat wordt onttrokken, is voor de land- en tuinbouw.'

Dat zijn volgens Faassen gewoon de feiten en die zijn voor iedereen toegankelijk. 'De overgrote meerderheid wordt gebruikt door drinkwaterbedrijven, industrie, Duitse bruinkoolwinning en andere sectoren die dit grondwater ook nog eens het gehele jaar door onttrekken.'

Spaarzamer

Juist die sectoren moeten volgens de LLTB-voorzitter nadenken hoe ze spaarzamer om kunnen gaan met grondwater. 'Dat doen boeren en tuinders al jaren succesvol. Bovendien zorgen ze er met al hun agrarische gronden voor dat het regenwater wordt opgevangen en wordt vastgehouden in de grond.'

De LLTB en agrarische ondernemers werken al jarenlang samen met het waterschap en terreinbeherende organisaties om water langer vast te houden in periodes dat dit gewenst is. Faassen: 'Daar zijn we heel succesvol in, denk bijvoorbeeld aan peilgestuurde drainage en boerenstuwen. Hiermee wordt het grondwater ook aangevuld. Een onttrekkingsverbod uit grondwater is nu en in de toekomst onbespreekbaar voor de LLTB'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer