7 miljoen euro voor waterpeil in zandgebieden

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt 7 miljoen euro beschikbaar om bij droogte de waterstanden in zandgebieden op peil te houden en verzilting van het binnenwater tegen te gaan.

7+miljoen+euro+voor+waterpeil+in+zandgebieden
© Ulco Wesselink Fotografie

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen vrijdag bekendgemaakt. Naast de financiële injectie van de overheid wordt er ook vanuit de regio's fors aanvullend geïnvesteerd.

'We moeten van kampioen dijken bouwen tegen hoogwater nu ook kampioen wateropslag worden als remedie tegen droge zomers', aldus minister Van Nieuwenhuizen. 'Ons watermanagement gaan we nog meer inrichten op het vasthouden van water, zodat we in komende zomers over grotere buffers beschikken. Ook alle waterpartners willen stevig hun schouders eronder zetten om snel met oplossingen te komen.'

Bevindingen

De droge zomer van 2018 heeft het Nederlandse waterbeheer flink op de proef gesteld, stelt het ministerie. De door de minister ingestelde Beleidstafel Droogte komt nu met haar eerste bevindingen. Conclusie is dat de droogtemaatregelen vorig jaar goed hebben uitgepakt en de waterbeheerders hard hebben gewerkt.

Knelpunten zijn het sterk gedaalde grondwaterpeil in de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland en verzilting door binnendringend zoute zeewater dat een probleem vormt voor het drinkwater en de landbouw.

Oplossingen

De investering van 7 miljoen euro is bedoeld voor het inrichten van snelle oplossingen. 4 miljoen euro gaat naar maatregelen voor het vasthouden van water op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland.

De regio investeert hier bovenop nog een veelvoud. 2 miljoen euro wordt gestoken in oplossingen tegen verzilting en het monitoren van de verdamping, 1 miljoen euro gaat naar onderzoek en kennisontwikkeling.

Schade

De Beleidstafel Droogte heeft een voorlopige inschatting laten maken van de economische schade van de droogte in 2018, die neerkomt tussen 500 miljoen euro en 2 miljard euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer