Boer hoeft niet te betalen voor opruimen drugsafval

Een gemeente mag de kosten van het opruimen van drugsafval niet verhalen op de eigenaren van de grond waar het drugsafval werd gevonden. Dat staat in de uitspraak die de Raad van State woensdag deed over een zaak in Nuenen.

Boer+hoeft+niet+te+betalen+voor+opruimen+drugsafval
© William Hoogteyling

Op een weiland in Nuenen werd tot twee keer toe gevaarlijk drugsafval gevonden. Dat was daar door onbekenden achtergelaten. De gemeente ruimde het drugsafval direct zelf op en wilde de gemaakte kosten verhalen op de eigenaren van het weiland. Die hadden echter niets met het gedumpte drugsafval te maken.


Volgens gemeente Nuenen overtraden de eigenaren van het weiland de wet, onder meer door daar afval te laten liggen, terwijl dat niet mag volgens het bestemmingsplan. Maar de eigenaren wisten beide keren niet dat het drugsafval op hun weiland was gedumpt. En zij konden dat ook niet weten.

Achtergelaten

Onbekenden hebben het afval daar op een onverwacht moment achtergelaten. Daarom zijn de eigenaren niet de overtreders en was de gemeente niet bevoegd om tegen hen op te treden, oordeelde de Raad van State.

Dat het drugsafval vanwege het gevaar voor het milieu en de gezondheid direct moest worden opgeruimd, is duidelijk. Maar omdat de eigenaren van het weiland geen overtreding hebben begaan, kunnen zij niet opdraaien voor de kosten van het opruimen van het drugsafval, stelt de Raad van State.

Kosten voor de gemeente

De eigenaren hoeven dus niet te betalen voor het tot twee keer toe opruimen van gevaarlijk drugsafval. Dat betekent dat die kosten voor rekening blijven van de gemeente. Rechtbank Oost-Brabant kwam in december 2017 al tot hetzelfde oordeel. Hiermee is de rechtszaak over het opruimen van drugsafval in Nuenen afgerond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer