Bromet+en+Mooij+informateurs+in+Noord%2DHolland
Nieuws
© DIRK HOL

Bromet en Mooij informateurs in Noord-Holland

Zowel GroenLinks als de VVD heeft in Noord-Holland een informateur aangesteld om een coalitie te vormen. GroenLinks draagt Laura Bromet voor en bij de VVD is dat Cornelis Mooij.

Bromet is landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer en voormalig wethouder en raadslid van gemeente Waterland. Mooij is voormalig gedeputeerde van provincie Noord-Holland, voormalig wethouder van gemeente Haarlem en voormalig waarnemend burgemeester van gemeenten Waterland en Uithoorn.

Forum voor Democratie, GroenLinks en VVD hebben alle drie negen zetels in Provinciale Staten. Deze week gaf de vorige informateur Hans Smits in een brief al aan dat de kans op een coalitie met Forum van Democratie volgens hem 'zeer gering zo niet onmogelijk is'. Hij stelt dat het klimaatbeleid het grootste breekpunt is.

Rookgordijnen

Forum voor Democratie is het niet eens met de gang van zaken. 'Na een week vol VVD rookgordijnen richting FVD hebben #GroenLinks en VVD elkaar nu dan gevonden en gaan ze samenwerken in #NoordHolland aan een #klimaatcoalitie. Een stem op de VVD was dus inderdaad een stem op GroenLinks', twitterde de partij donderdagochtend.

GroenLinks en VVD laten in een brief richting Provinciale Staten weten dat er in ieder geval vier partijen nodig zijn voor een nieuw college. 'Met twaalf partijen, waaronder twee nieuwkomers, tellen de Staten meer en gemiddeld kleinere fracties dan de afgelopen periode.'

Breed draagvlak

Hierdoor zullen er tenminste vier partijen nodig zijn voor een nieuw college en mogelijk zelfs meer. 'GroenLinks en de VVD willen toewerken naar een meer open politiek met een breed draagvlak in de Staten en daarmee onder de Noord-Hollanders', schrijven de fractievoorzitters aan Provinciale Staten.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer