%27Forum+voor+Democratie+toont+zich+pro%2Dboer%27
Nieuws
© Gertjan van der Wal

'Forum voor Democratie toont zich pro-boer'

Zowel in Overijssel als in Gelderland behouden de huidige coalities niet hun meerderheid. Voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost verwacht dat de landbouw 'netto' niet slecht af is met de uitslag.

In de oostelijke provincies wint zowel Forum voor Democratie als GroenLinks fors. Haarman: 'Per saldo verwacht ik dat de stemverhoudingen daardoor niet fors zullen verschuiven over onderwerpen die voor de landbouw belangrijk zijn. Het valt vooral op dat het politieke landschap verder versnippert. Dat kan zowel voor- als nadelen hebben. Forum voor Democratie heeft verder laten zien pro-boer te zijn.'


Het is volgens de voorzitter van LTO Noord regio Oost altijd afwachten wat er uiteindelijk in een nieuw coalitieakkoord terechtkomt. 'Wij zullen de partijen voeden met informatie over onderwerpen die voor de landbouw belangrijk zijn. Nu begint het pas echt en moeten we kijken in hoeverre wordt nagekomen wat in de verkiezingscampagne is beloofd.'

Nieuwe mensen

Forum voor Democratie komt met veel nieuwe mensen in de Staten. Haarman: 'We kennen hen nog niet, maar dat biedt ook wel weer mogelijkheden. In Overijssel is de laatste jaren bijvoorbeeld gebleken dat de PVV openstond voor wat er in de landbouw leeft. Zo stemde de partij als enige tegen de groeistop op de geitenhouderij.'


In Overijssel blijft het CDA met negen zetels de grootste partij, gevolgd door Forum voor Democratie en de VVD met allebei zes zetels. De VVD behoudt het aantal zetels en het CDA verliest er twee. GroenLinks stijgt met drie zetels en komt uit op vijf. Coalitiepartij ChristenUnie is stabiel met vier zetels, terwijl coalitiepartner D66 een verlies van twee zetels lijdt. De progressief-liberalen houden drie zetels over.

Gelderland

In Gelderland zijn de VVD en Forum voor Democratie het grootst met allebei acht zetels. De VVD verliest een zetel, het CDA twee. Het CDA komt in Gelderland uit op zeven zetels. Ook de coalitiegenoten D66 en PvdA verliezen zetels. D66 verliest drie zetels en houdt er vier over. PvdA gaat een zetel terug en komt uit op vijf. GroenLinks verdubbelt van drie naar zes zetels.

Overijssels VVD-Statenlid en landbouwwoordvoerder Gert Brommer is blij dat zijn partij het aantal zetels heeft behouden en in aantal stemmen is gegroeid. 'Je ziet dat de uitersten in het klimaatdebat hebben gewonnen.'

Goed luisteren

Wat het betekent voor de landbouw moet nog blijken. 'We moeten naar alle partijen goed luisteren, dus ook naar Forum voor Democratie. Er is een nieuw landschap ontstaan. We moeten kijken hoe iedereen in de wedstrijd zit.'

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer