Nieuwe+wind+in+provinciehuizen+West%2DNederland
Nieuws
© Koen van Wijk

Nieuwe wind in provinciehuizen West-Nederland

Na de verkiezingen gaat er in West-Nederland een nieuwe wind waaien in de provinciehuizen. Dat verwacht LTO Noord-voorzitter Noord-Holland Rona Uitentuis. In Noord-Holland en Zuid-Holland werd Forum voor Democratie de grootste (FvD), in Utrecht GroenLinks.

'Er heeft een aardverschuiving plaatsgevonden in Noord-Holland. FvD, GroenLinks en VVD hebben alle drie negen zetels, waarbij de eerste twee partijen grote winnaars zijn en VVD twee zetels heeft verloren', geeft Uitentuis aan.

Volgens haar wordt een coalitie vormen heel ingewikkeld. 'Het is erg versplinterd, het wordt lastig om een natuurlijke meerderheid te krijgen. FvD en GroenLinks verschillen erg. Wat FvD wil, daar heb ik overigens geen flauw idee van. De partij schittert door afwezigheid. Wel zie ik op hun kandidatenlijst veel mensen uit Amsterdam staan.'

LTO Noord-emmer

Contacten leggen is nu het allerbelangrijkste, vindt de voorzitter. LTO Noord Noord-Holland geeft alle nieuwe fracties een LTO Noord-emmer met streekproducten. 'We kunnen het ons nu niet meer permitteren dat we met een fractie geen contact hebben, het is zo versplinterd.'

Zuid-Holland weerspiegelt de landelijke trend, stelt voorzitter Arie Verhorst. Nieuwkomer FvD is de grootste met elf zetels. VVD blijft gelijk met tien zetels. 'De andere collegepartijen SP (verlies van drie zetels), CDA (verlies van drie zetels) en D66 (verlies van twee zetels) hebben een aardige dreun gekregen. Er zal een nieuwe coalitie moeten komen. Maar hoe, dat weet ik nog niet. Ik verwacht dat partijen nogal wat moeite hebben met FvD.'

Agrisafari's

Verhorst gaat er vanuit dat hij de vertrouwde gezichten en sparringspartners in de Zuid-Hollandse politiek kwijt is. 'We moeten opnieuw de discussie gaan voeren. Als FvD wel in de coalitie komt, hebben we nog wel wat ontwikkelingswerk te doen. Dan zijn er meer agrisafari's nodig. Veel mensen verwachten dat FvD oplossingen heeft voor vraagstukken in de landbouw, maar dat moet nog blijken.'

In Utrecht werd collegepartij GroenLinks de grootste, de partij verdubbelde van vier naar acht zetels. Ook coalitiepartij VVD kreeg acht zetels, de liberalen verloren er een. FvD eindigt in de top drie met zes zetels. Verlies was er voor collegepartij D66, die ging met vier zetels terug naar vijf. Ook coalitiegenoot CDA behaalde vijf zetels, de christendemocraten moesten een zetel inleveren.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer