CDA+en+VVD+behouden+koppositie+in+het+zuiden
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

CDA en VVD behouden koppositie in het zuiden

Forum voor Democratie stormt ook de zuidelijke provincies binnen. Niettemin zijn de traditionele partijen de grootste gebleven.

CDA en VVD blijven de toon aanvoeren in Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Vrijwel in al deze provincies worden ze op de voet gevolgd door nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD). Ook GroenLinks wint fors. Net als in andere provincies heeft FvD in de zuidelijke provincies nauwelijks regionale standpunten.


'De uitslag levert in vrijwel elke provincie een complexe uitgangspositie op om tot een goed coalitieakkoord te komen', concludeert ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. 'Het is de vraag of het midden gaat regeren met een linkse of een rechtse meerderheid. Aan beide kanten vinden we sympathie.'

Verrassende winnaar

CDA handhaaft haar koppositie in Zeeland met zeven zetels, gevolgd door de SGP en FvD (beiden vijf zetels). De Partij voor Zeeland, met vier boerenkandidaten op de lijst, stijgt van een naar twee zetels. In gemeente Sluis is de lokale partij zelfs de grootste geworden. De Partij voor Zeeland is bovendien de verrassende winnaar geworden van de Zeeuwse waterschapsverkiezingen.

Akkerbouwer Gert-Jan Minderhoud (nummer twaalf op de PvZ-lijst): 'De uitslag in Sluis is natuurlijk geweldig, maar deels ook wel logisch, omdat onze lijsttrekker daar zijn roots heeft en er nu ook wethouder is. Verrassender vind ik het feit dat we in de grote Zeeuwse steden winst hebben geboekt.'

Opluchting

Opluchting overheerst bij CDA Zeeland. 'We zijn beloond met een extra zetel voor het werk dat we de afgelopen jaren hebben verzet', aldus boerenkandidaat Rinus van 't Westeinde, die zijn plek in de Zeeuwse Staten behoudt. Volgens hem worden de landbouwbelangen goed vertegenwoordigd. Een samenwerking met FvD sluit hij niet uit. 'Maar we zullen elkaar moeten vinden op de inhoud en die kennen we nog niet.'

De VVD blijft in Noord-Brabant de grootste partij met tien zetels, nipt gevolgd door FvD (negen zetels) en het CDA (acht zetels). De huidige coalitiepartijen SP en D66 leveren allebei flink in en komen beiden uit op vijf zetels. Melkveehouder en landbouwwoordvoerder voor het CDA Tanja van de Ven is verzekerd van een plek op het pluche. Ze hoopt dat haar partij door de VVD wordt uitgenodigd aan de onderhandelingstafel voor de vorming van een coalitie. 'Mijn grootste doel is om de waardering en het respect voor de boeren terug te brengen in de politiek. In de gesprekken zullen we moeten zoeken waar er ruimte is.'

Versnippering

In Gelderland heeft FvD evenveel zetels gehaald als de VVD (acht). Het CDA levert twee zetels in en komt uit op zeven, op de voet gevolgd door GroenLinks met zes zetels. Volgens LTO Noord voorzitter Regio Oost, Ben Haarman, valt vooral op dat het politieke landschap verder versnippert. 'Dat kan zowel voor- als nadelen hebben. Forum voor Democratie heeft laten zien pro-boer te zijn.'

CDA (negen zetels), FvD en PVV (beiden zeven zetels) voeren in Limburg de toon aan. LLTB-kandidaten Johan Geraats (CDA, plek zeven) en Jeanne Hesen (VVD, plek 22) weten op het moment dat deze krant ter perse gaat nog niet of ze een zetel krijgen in de Staten. Geraats verwacht dat er weer een vierpartijencoalitie zal komen. 'De meest waarschijnlijke is die van het CDA met PVV, VVD en Forum voor Democratie. Voor de agrarische sector is te hopen dat Forum waarmaakt wat het zegt. En dat is niet verkeerd.'

Weer

 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  15° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 7°
  20 %
Meer weer