LTO+Noord%2Dregiovoorzitter+Elshof+%27benieuwd+naar+FvD%27
Nieuws
© Gertjan van der Wal

LTO Noord-regiovoorzitter Elshof 'benieuwd naar FvD'

Regiovoorzitter van LTO Noord regio Noord Trienke Elshof sluit een landbouwgedeputeerde van Forum voor Democratie-huize niet uit. 'We willen zo snel mogelijk in contact komen met de partij om te zien hoe die tegen de Nederlandse landbouw aankijkt.'

Forum voor Democratie staat in Flevoland op nummer 1, in Drenthe, Friesland en Groningen op nummer 2. 'We zijn heel benieuwd naar de partij', stelt Elshof. 'Mensen hebben niet voor niets op FvD gestemd. Misschien zit er een FvD'er in onze geledingen die we nog helemaal niet gezien hebben.'


LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts vindt het opzienbarend dat FvD in Drenthe na de PvdA vanuit het niets de tweede partij is geworden. Net als de VVD hebben de partijen nu elk zes zetels. 'FvD is nu een partij waar je niet omheen kan.'

Friesland

CDA blijft in Friesland de grootste partij met acht zetels. De partij verloor er een. Melkveehouder Anne Schelhaas verwacht dat hij voor het CDA weer in de Staten komt. 'We hebben absoluut geen reden om te klagen. CDA en VVD hebben het redelijk goed gedaan. Het wordt wellicht wat linkser, doordat GrienLinks aardig is gegroeid.'

VVD verloor een zetel en gaat naar vier. Winst was er voor GrienLinks met twee zetels, de partij staat nu op de zesde plek met drie zetels. De Fryske Nasjonale Partij blijft met vier zetels gelijk.

Groningen

In Groningen halveerde de grootste collegepartij, SP, naar vier zetels. CDA ging van vijf naar vier zetels. VVD en ChristenUnie blijven met ieder vier zetels gelijk. D66 bleef op twee steken, nadat ze er ook twee verloor. Winst was er niet alleen voor FvD, maar ook voor collegepartij GroenLinks. Beide partijen behaalden vijf zetels.

Bloemerts verwacht van een nieuw college van Gedeputeerde Staten vooral stabiliteit en ondernemersgeest. 'Het huidige college mist een zetel om te kunnen terugvallen op een meerderheid. Er zal dan minstens een partij bij moeten.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer