Kamer heeft geen trek in reductie veestapel

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil op dit moment geen plannen maken voor verkleining van de veestapel in Nederland. Een motie van de PvdA die daar om vraagt, is dinsdag verworpen.

Kamer+heeft+geen+trek+in+reductie+veestapel
© Johan Wissink

Tijdens een debat over de houdbaarheid van het voedselsysteem, stelde PvdA-woordvoerder William Moorlag de stelling aan de orde van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI). Die vindt dat de veestapel in de huidige omvang op termijn niet houdbaar is. Een belangrijk argument daarvoor is de toekomstig beschikbare emissieruimte voor onder meer CO2. Alleen daarom al zou een krimp nodig zijn.

Moorlag noemt het gewenst om de agrarische sector te behoeden voor abrupte ingrepen en nadelige sociale gevolgen. Daarom zouden volgens hem 'vroegtijdig' scenario's voor reductie van de veestapel ontwikkeld moeten worden door de regering.

Rijksbegroting

In een motie vroeg hij het kabinet om die reductiescenario's 'te ontwikkelen, door te laten rekenen en aan Kamer te presenteren voor de behandeling van de rijksbegroting 2020'. Het zou betekenen dat de plannen in de herfst van dit jaar gereed moeten zijn.

Bij de stemmingen kreeg het verzoek van de PvdA alleen steun van de fracties van SP, GroenLinks, PvdD, DENK en 50PLUS. De andere fracties, met samen twee derde van de 150 Kamerzetels, stemden tegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer