Krimpsuggestie+OM+wekt+wrevel
Nieuws
© Dirk Hol

Krimpsuggestie OM wekt wrevel

LNV-minister Carola Schouten is niet gediend van ongevraagd advies van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM suggereerde deze week dat de veestapel moet krimpen om de mestfraude op te lossen. Schouten houdt vast aan haar beleid.

De roep om de krimp van de veestapel klonk vorige maand al tijdens de begrotingsbehandeling. Deze week tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer kwam dit opnieuw aan de orde. Tweede Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en William Moorlag (PvdA) vroegen de minister of zij bereid is de veestapel te reduceren.

Schouten wil niet afwijken van haar eerder ingenomen standpunten. Ze wil inzetten op een warme sanering van de varkenshouderij en intensivering van het toezicht om zo mestfraude tegen te gaan.

Aanjager van de discussie was Rob de Rijck, de landelijk coördinerend milieu-officier van justitie. Hij liet in NRC optekenen dat de veestapel in Nederland moet krimpen, omdat de grootschalige mestfraude alleen zo kan worden aangepakt. Met deze uitspraak neemt het OM voor het eerst publiekelijk een standpunt in rondom het debat over de omvang van de veestapel.

Uit haar reactie op vragen van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop bleek dat Schouten niet was gediend van het advies van het OM. ‘Ik heb het OM niet nodig om ervan doordrongen te zijn dat ik de handhaving moest intensiveren en gerichter moest vormgeven. Sterker nog, dat heb ik vorig jaar al aangegeven.’

‘Het gebeurt al’

Ook over de sanering in de varkenshouderij heeft de minister geen advies nodig van het OM: ‘Het OM hoeft me er dus niet op te wijzen dat iets dergelijks zou moeten gebeuren. Het gebeurt al’, zei ze, verwijzend naar de plannen die ze anderhalve maand geleden naar de Kamer stuurde.

Andere partijen vonden dat het OM met de uitspraken buiten het boekje was gegaan. Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) reageerden verbolgen op het OM. ‘Een bizarre uitspraak’, zegt Geurts.

‘Het geeft geen pas dat het OM dit zegt’, vindt Lodders. ‘Fraude moeten we aanpakken, maar als het gaat om het beleid, dan kijken we in dit geval vooral richting de minister van Landbouw.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer