Minder koeien, maar meer vleeskalveren en geiten

Nederland telde op 1 april bijna 4 miljoen runderen, ruim 4 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal geiten nam 12 procent toe en het aantal schapen bleef nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de CBS Landbouwtelling 2018.

Minder+koeien%2C+maar+meer+vleeskalveren+en+geiten
© Twan Wiermans

De rundveestapel groeide vooral tussen 2014 en 2016 door het loslaten van de melkquota. Door de sterke toename van het aantal melkkoeien werd het productieplafond voor fosfaat overschreden. In 2017 is het fosfaatreductieplan voor de Nederlandse melkveehouderij in werking getreden.

Bedrijven moesten melkvee van de hand doen met het doel om de groei van de veestapel te stoppen. Door de verdere daling in 2018 is het aantal runderen voor het eerst sinds 2013 weer onder de 4 miljoen gekomen.

Vleeskalveren

Het aantal vleeskalveren bereikte in 2018 een recordhoogte. Voor het eerst werd de grens van 1 miljoen dieren bereikt, ruim 47 duizend oftewel 5 procent meer dan vorig jaar. Zowel het aantal rosévleeskalveren als het aantal witvleeskalveren nam toe, met respectievelijk 3 procent en 6 procent.

Meer geiten, minder schapen

Het aantal geiten is in een jaar tijd met ruim 12 procent gegroeid tot ruim 597.000 dieren. Er zijn nu 45 procent meer geiten dan vijf jaar geleden. Na een aantal jaren van krimp nam het aantal schapen in 2017 weer iets toe.

In 2018 is het aantal schapen nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Dit jaar werden ruim 810.000 schapen geteld. Op 1 april van dit jaar waren er 22 procent minder schapen dan vijf jaar geleden.

Bescheiden groei aantal varkens

Het aantal varkens op de Nederlandse boerenbedrijven is de laatste jaren nauwelijks gegroeid. De varkensstapel is 2 procent groter dan in 2013. Het afgelopen jaar nam het aantal varkens met 1 procent toe tot ruim 12,5 miljoen dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer