Slacht hoogdrachtige runderen 'onwenselijk'

Er zijn vorig jaar 194 hoogdrachtige runderen geslacht, meldt RTL Nieuws op basis van gegevens van de NVWA. LTO Nederland noemt de slacht van deze dieren 'onwenselijk'.

Slacht+hoogdrachtige+runderen+%27onwenselijk%27
© Johan Wissink

Volgens RTL Nieuws zijn er vorig jaar door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 174 waarschuwingen gegeven en twintig boetes uitgedeeld. Dit jaar lijkt het aantal slachtingen van hoogzwangere runderen dat aantal te overstijgen. Tot en met oktober zijn er al 189 van deze runderen geslacht.

• Lees ook: Regels veevervoer niet altijd bekend

LTO Nederland vindt de slacht van hoogdrachtige koeien onwenselijk, stelt bestuurslid Dirk Bruins van LTO Melkveehouderij aan. Koeien die meer dan 90 procent van de draagtijd hebben voltooid, mogen niet meer worden vervoerd. Veehouders en transporteurs behoren dit te weten.

Gezonde veestapel

Melkveehouders werken volgens LTO dagelijks aan het gezond en op orde houden van hun veestapel. Het is ongebruikelijk op het boerenbedrijf om hoogdrachtige koeien, met een draagtijd van meer dan zes maanden, naar het slachthuis te brengen.

'Boeren hebben geen belang bij de slacht van drachtige koeien. Een boer laat een koe dekken of insemineren om een nieuw kalf te krijgen. Een nieuw kalf en gezonde moederkoe zorgt ervoor dat de koe een goede melkproductie behoudt en dat de veestapel op peil blijft', geeft Bruins aan.

Tegengesteld gedrag

Een van de redenen dat hoogdrachtige dieren toch in het slachthuis belanden, is volgens de woordvoerder dat een boer niet weet dat een dier al zo lang drachtig is. 'Koeien zijn levende wezens en de natuur is niet altijd voorspelbaar. Soms tonen dieren tegengesteld gedrag, waardoor de boer op het verkeerde been wordt gezet.'

LTO Nederland wil samen met andere sectorpartijen en de overheid aan de slag om te voorkomen dat hoogdrachtige koeien in het slachthuis terechtkomen. Tenzij er sprake is van een noodsituatie en de boer geen ander keus heeft dan afstand te doen van koe en kalf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer