Schuwe kalveren na langer verblijf bij moeder groot probleem

Melkveehouder Bartele Holtrop liet dit jaar zijn 35 kalveren langer bij de moeder lopen. Die proef pakte negatief uit, want het leidde tot schuwe kalveren.

In het Friese Rotstergaast evalueert Holtrop zijn experiment op een nuchtere wijze. 'Het is gewoon mislukt. Ik heb een paar jaar geleden drie kalveren langer bij de moeder gelaten en dat pakte toen goed uit.'

Het waren sterke kalveren die beter groeiden dan emmerkalveren, geeft hij aan. 'En aangezien wij graag werken met dieren die karakter hebben, heb ik samen met mijn vrouw besloten alle 35 kalveren niet zelf op te voeden, maar bij de moeder te laten.'

Onhandelbaar

Daar waar de kalveren in 2016 door de rest van de kudde konden wennen aan het contact met mensen, daar bleek de jonge kudde van dit jaar onhandelbaar en was het onmogelijk de kalveren op te drijven. 'Wij beheren met onze dieren natuurgebieden, waardoor we vrijwel elke dag de koeien moeten verplaatsen.'

En dat kan volgens Holtrop alleen als je werkt met dieren die je begrijpen. 'Nu zijn de Jersey's van nature wel iets koppiger en karaktervoller dan de Friese koeien. Maar we hadden nu echt een groot probleem.

Socialer

De 'wilde' kalveren lopen nu samen met een aantal rustige Friezen in een weiland. Door ze elke dag te voeren, hoopt Bartele Holtrop dat de dieren iets socialer worden. 'Ik kom er steeds meer achter, waarom onze landbouw eruit ziet zoals die eruit ziet. En dat het gewoon beter is om kalveren zelf op te voeden. Zodat ze socialer worden. Omdat we moeten kunnen werken met onze dieren. Wij laten ze in ieder geval niet meer bij de moeder.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer