%27Eveal+maakt+van+kalverhouder+volwaardiger+sparringpartner%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Eveal maakt van kalverhouder volwaardiger sparringpartner'

Dierenartsenpraktijk Thewi in Tilburg is gespecialiseerd in kalvergezondheid. De praktijk ontwikkelde in samenwerking met de Universiteit Utrecht en LTO vakgroep Kalverhouderij de online cursus Eveal, vertelt dierenarts Maarten Verstraeten.

Wat is Eveal?

'Eveal is een online cursus om de kennis op het gebied van kalvergezondheid te vergroten. Eveal bestaat uit acht modules die je als kalverhouder thuis online in je eigen tijd en tempo kunt volgen. Het thema van de eerste modules is 'het gezonde kalf'. De modules haken in elkaar en met elke volgende module duiken we dieper in de materie.'

'Naast deze online cursus worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Er zijn zowel netwerk- en kennisevenementen als trainingen op stal. Hiervoor willen we samenwerken met verschillende dierenartsenpraktijken. Iedere kalverhouder is daar welkom nadat hij of zij zich heeft ingeschreven op de website. We willen graag dat het elearning- project breed gedragen wordt in de kalversector.

Waarom Eveal?

'Wij willen graag de positie van de kalverhouder versterken. De kalverhouderij staat voor een aantal uidagingen, denk bijvoorbeeld aan antibioticareductie en wij geloven dat je met kennis stappen kunt zetten in het maken van de juiste keuzes. Weet je zelf meer dan word je minder afhankelijk van wat anderen ergens van of over zeggen. Je wordt als ondernemer een volwaardiger gesprekspartner.

Weet je zelf meer dan word je minder afhankelijk van wat anderen ergens van of over zeggen en een volwaardiger gesprekspartner.

'Heb je meer kennis van zaken dan is het ook gemakkelijker om te beslissen welke bedrijfsinvesteringen op ieder moment het meest aangewezen zijnHetzelfde geldt voor de nut en noodzaak van medicijnen of vaccinaties die worden voorgeschreven. En de juiste wijze van toedienen.

'Er is met diergezondheid in de kalverhouderij nog veel te winnen. En wWij merken in de praktijk dat kalverhouders belangstelling hebben voor diergezondheid en er meer over willen weten. Tijdens normale bedrijfsbezoeken is er niet altijd de tijd of aandacht voor deze verdiepende kennis. Met Eveal kan de kalverhouder zelf plannen wanneer de steeds beschikbare cursus te volgen.'

Waar moet Eveal toe leiden?

'Wat we beogen is dat kalverhouders leren om met de opgedane kennis heldere analyses te maken zodat zij sneller de juiste beslissing kunnen nemen op het gebied van kalvergezondheid. Wij gaan niet op de stoel van de kalverhouder zitten en geven ook geen protocollen of iets dergelijks mee. Dat is voor de bedrijfeigen dierenarts.'

Hoeveel tijd kost de module?

'Gemiddeld tussen een uur en anderhalf uur. In de module wordt ook nog verdiepende kennis aangeboden. Neem je die allemaal tot je, dan kost het meer tijd. De opgedane kennis wordt aan het eind van de module getest.' Wanneer je voor deze test geslaagd bent krijg je ook een certificaat.

Zijn er kosten verbonden aan Eveal?

'Ja. Per module kost de Elearning 50 euro. Deze betaling wordt online geregeld. De regionale bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk na inschrijven. De eerste aftrapbijeenkomst is 15 november in Pathé Ede. Dezelfde bijeenkomst wordt ook op 21 november gehouden in 't Zand te Oirschot. Spreker is Jan Hulsen van Koesignalen en we sluiten af met een gezellige borrel.'

Weer

 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 11°
  10 %
Meer weer