%27Geen+onaanvaardbare+risico%27s+sierteelt%27
©

'Geen onaanvaardbare risico's sierteelt'

Staatssecretaris Sharon Dijksma is het niet eens met Greenpeace dat residuen van gewasbeschermingsmiddelen op tuinplanten per definitie zorgen voor onaanvaardbare risico's voor bijen.

De staatssecretaris reageert in een brief aan de Tweede Kamer op het rapport 'Gifplanten in het tuincentrum' van Greenpeace.

Greenpeace bespreekt in het rapport de analyse en bemonstering van 69 planten die gekocht zijn in Nederlandse tuincentra. Op de planten zijn in totaal residuen aangetroffen van 79 verschillende werkzame stoffen.

Verboden stoffen

Van die stoffen waren volgens de organisatie 8 stoffen verboden in de EU en 5 niet toegelaten in Nederland. Van 9 stoffen is het gebruik in de sierteelt in Nederland niet toegestaan.

Dijksma erkent dat toepassing van in de EU verboden middelen onacceptabel is. Ze wijst er echter op dat het aantreffen van residuen geen gevolg hoef te zijn van illegaal gebruik.

Andere landen

Volgens de bewindsvrouw ontstaan residuen door opslag in ruimten waar eerder andere producten, zoals graan, behandeld zijn. Verder zijn sommige planten gekweekt en behandeld in andere EU-landen waar de gevonden stoffen wel zijn toegestaan.

Greenpeace vindt dat alle stoffen die gevaarlijk zijn voor bijen en die gebruikt worden op sierplanten verboden moeten worden. In haar reactie schrijft Dijksma dat een herbeoordeling van dergelijke middelen al plaatsvindt en dat bij een onaanvaardbaar risico toelatingen al zijn ingetrokken.

Geïntegreerde aanpak

Dijksma is het overigens eens met Greenpeace dat de overheid een geïntegreerde aanpak van de gewasbescherming in de sierteelt moet stimuleren. Volgens haar staat dit goed omschreven in de nota 'Gezonde Groei Duurzame Oogst'.

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer