Kou+leidt+tot+valse+start+tuinplantenseizoen
Achtergrond
© VidiPhoto

Kou leidt tot valse start tuinplantenseizoen

De koude maand maart is schuldig aan een valse start van het tuinplantenseizoen. Verkochte volumes en prijzen bleven achter.

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in de afgelopen maand bijna 35 miljoen tuinplanten afgezet. Dit aantal is aanzienlijk kleiner dan in voorgaande jaren. In 2017 was bijvoorbeeld het verkochte volume 46 miljoen stuks.

Oorzaak van de achterblijvende afzet was het winterse vriesweer in maart. Doorgaans begint het tuinplantenseizoen eind februari met groene heesters en violen, maar door de uitblijvende lente in maart is de verkoop ver achtergebleven. Ook Pasen kon daar niets aan veranderen.

Vraag ontbrak

'De eerste uitrijdingen zijn er wel geweest', vertelt Michel Verbeek, productmanager Hydrangea & boomkwekerij bij FloraHolland, maar er was geen vraag. Daardoor konden telers de verdere aanwas van de productie in de weken erna niet kwijt.

Violen leverden de afgelopen maand gemiddeld 0,34 euro op, terwijl de middenprijs van deze vroege bloeier in maart 2017 op 0,43 euro lag. Primula's gingen gemiddeld voor 0,36 euro van de hand, waar de prijs in 2017 nog 0,51 euro was. De middenprijs voor alle tuinplanten lag op 0,89 euro, ofwel 0,12 euro lager dan vorig jaar.

© VidiPhoto

33 procent minder omzet

De manager van FloraHolland zegt dat de doordraai niet exorbitant hoog was, ondanks de slechte markt. Dat is mede te danken aan het feit dat telers zelf hebben gestort. De totale maartomzet met tuinplanten bij FloraHolland bleef dit jaar steken op 31,2 miljoen euro. De omzet in maart 2017 bedroeg 46,6 miljoen euro, wat inhoudt dat de teruggang 33 procent is. Wel telde maart 2017 een veildag meer dan maart 2018, maar Pasen viel weer in 2017 in april.

Voor dit jaar verwachtte FloraHolland opnieuw een groei van de tuinplantenmarkt. In 2017 klom die met 7,1 procent. Na de valse start, die volgens Verbeek vergelijkbaar is met het jaar 2006, heeft de veiling het vooruitzicht bijgesteld. 'Ik denk dat we dit jaar dicht in de buurt komen van het resultaat in 2017', zegt Verbeek.

Goede maand april

Na het violenseizoen knapte het weer op. Het verloop van de maand april is hierdoor heel anders dan dat van maart. De sector heeft twee goede verkoopweekeinden achter de rug. 'De stemming op de Spring Fair van FloraHolland was dan ook prima', vertelt Verbeek over de omslag. De Spring Fair was op 11 en 12 april.

FloraHolland heeft in april (tot en met de 18de) ruim 43,1 miljoen tuinplanten verhandeld. In april 2017 lag het aantal voor de volle maand op 53,7 miljoen. Daarmee loopt de markt voor de vaste bloeiende planten en zomerbloeiers als geranium en petunia die nu in het schap liggen, goed. Wel liggen de prijzen wat lager dan vorig jaar april.

Bij FloraHolland leveren zo'n duizend telers tuinplanten aan. Een derde van de tuinplantenomzet komt van de klok, twee derde komt tot stand via bemiddeling. Volgens Verbeek blijven de arealen de laatste jaren ongeveer hetzelfde. Hij bespeurt wel een lichte teruggang bij buxus.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer