Melkprijzen+februari+redelijk+stabiel
Achtergrond
© Twan Wiermans

Melkprijzen februari redelijk stabiel

De berekende voorschotmelkprijzen komen in februari 2019 uit op gemiddeld 33,82 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,02 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van februari 2018 ligt de gemiddelde melkprijs 1,01 euro ofwel 2,9 procent lager.

Ondanks meerdere prijsverlagingen zijn de melkprijzen gemiddeld nagenoeg gelijk gebleven aan de voorgaande maand januari. Dit komt vooral doordat in de melkprijs van het Ierse Glanbia een relatief forse seizoenstoeslag is berekend.

Deze onderneming is bij de berekening van de melkprijs uitgegaan van een zogenaamde 'late lactation bonus' van 4 euro per 100 kilo voor de in februari geleverde melk. Daarnaast is de melkprijs inclusief een toeslag van 0,48 euro (was 0,95 euro) door de coöperatie Glanbia en 0,95 euro door de afnemer Glanbia Ireland. Laatstgenoemde toeslag is een voorschot op een mogelijke nabetaling. Zonder deze toeslag zou de gemiddelde melkprijs met 0,25 euro zijn gedaald.

Slechts enkele melkprijzen zijn gestegen. Dit betreft, naast Glanbia die uitkomt op een melkprijsstijging van 3,5 euro, FrieslandCampina met een stijging van 0,3 euro en Danone waar de prijs met 0,1 euro naar boven ging. De overige melkprijzen zijn gelijk gebleven of gedaald. Zo daalde de melkprijs van Emmi met 3,4 euro het meest door de inhouding van een seizoensheffing in februari. Dairygold betaalde 1 euro minder.

Eu-melkaanvoer blijft achter

In de Europese Unie (EU) bleef de melkaanvoer in januari al voor de vijfde opeenvolgende maand achter bij het niveau van het voorgaande jaar (-1,3 procent). Naast die van Nederland, was daarbij vooral de achterblijvende melkaanvoer in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk bepalend.

Daartegenover stond stevige groei in Polen en het Verenigd Koninkrijk. Ook de melkproductie in de meeste andere belangrijke zuivelexporterende landen bleef in januari achter of stagneerde. Alleen in Nieuw-Zeeland was sprake van een stevige groei van 7,7 procent. In de VS was de groei met 0,9 procent nog steeds ruim ondergemiddeld, terwijl in Australië de terugval door droogte leidde tot een uitgesproken zwakke productiestart van het nieuwe kalenderjaar. Er werd maar liefst 11 procent minder gemolken.

Per saldo was het geaggregeerde groeicijfer van de belangrijke zuivelexporteurs in januari negatief: -0,3 procent. Dat betekent 84.000 ton melk minder.

Botermarkt

Na de prijsdalingen van februari stabiliseerde de botermarkt in maart, waarbij deze richting eind maart zelfs weer enige ruimte voor prijsstijging liet. Hierbij spelen deels seizoensmatige ontwikkelingen in de vraag een rol. Ook is sprake van toenemende belangstelling voor export, aangezien EU-product competitiever is geworden door de oplopende wereldmarktprijzen.

De notering van mager melkpoeder bleef na een lange herstelperiode tot half maart vrij stabiel, op een niveau van net onder de 200 euro. Maar deze verloor daarna toch weer iets terrein. Het marktbeeld blijft vrij rustig. In het feedsegment zijn bij de handel nog liggende voorraden van gewezen interventieproduct van prijsdrukkende invloed.

De notering van vol melkpoeder stijgt nog steeds, al is het prijsbeeld in de loop van maart wat stabieler, met weinig activiteit. Oceanië en Zuid-Amerika lopen nu uit het seizoen. Hiervan kan Europees product profiteren door de mogelijke exportvraag in te vullen, wat de markt verder zou kunnen ondersteunen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer