'Lage zuivelprijzen uiten zich niet in melkprijs'

De daling die basiszuivelprijzen in de EU laten zien, vertalen zich niet volledig in lagere melkprijzen. Dat meldt de Rabobank in haar kwartaalrapport over het vierde kwartaal van 2018. De bank voorziet een stijging van die basiszuivelprijzen in de komende maanden.

%27Lage+zuivelprijzen+uiten+zich+niet+in+melkprijs%27
© -

Vooral de prijzen voor melkvet staan fors onder druk. Sinds september zijn de EU prijzen voor boter met 880 euro per ton gedaald naar 4.710 euro per ton eind november. Richting het einde van 2018 en in de eerste maanden van 2019 wordt een verdere prijsdaling verwacht.

Prijzen voor EU Gouda zijn sinds september gestegen met 70 euro per ton tot 3.170 euro. Desalniettemin wordt nog een kleine prijscorrectie verwacht op basis van de huidige spotprijzen en de lagere prijzen voor melkvet.

Gesteund door toegenomen export en lagere EU interventievoorraden is de prijs voor magere melkpoeder sinds september met 115 euro per ton gestegen tot gemiddeld 1.570 euro per ton in oktober en november ten opzichte van de eerste 9 maanden van 2018.

Melkprijzen

Ondertussen zijn de EU melkprijzen de afgelopen maanden gestegen tot gemiddeld 35,71 euro per 100 kilogram in oktober. Dat is nog steeds 1,82 euro per 100 kilogram lager dan dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is de daling fors minder dan de daling van de basiszuivelproducten, stelt de Rabobank.

Desondanks verwacht de Rabobank, door de beperkte groei van de melkproductie in de zuivel-exporterende regio’s, het aankomende kwartaal ook ruimte voor prijsherstel voor de meeste basiszuivelproducten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer