Weinig+beweging+in+melkprijs
Achtergrond
© Pieter Stokkermans

Weinig beweging in melkprijs

Het is moeilijk in te schatten of de boerderijmelkprijs de komende maanden licht blijft dalen of gelijk blijft. Dat blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking en marktanalyse van ZuivelNL.

De meeste zuivelondernemingen in Europa hebben in januari de boerderijmelkprijs verlaagd. Alleen de berekende melkprijzen van de Franse ondernemingen, uitgezonderd Lactalis, en het Finse Valio zijn gestegen. De melkprijzen van het Italiaanse Granarolo en de Ierse zuivelbedrijven zijn gelijk gebleven. In februari en maart bewegen de melkprijzen bij FrieslandCampina en Arla niet of nauwelijks.

De Franse melkprijzen veranderen naar verwachting het eerste kwartaal van 2019 ook nauwelijks. Het Duitse DMK heeft een prijsverlaging van 1 euro per 100 kilo doorgevoerd in februari. Ook het Britse Dairy Crest verlaagde de melkprijs, met 1,10 euro per 100 kilo.

Buiten Europa heeft het Nieuw-Zeelandse Fonterra voor het lopende boekjaar 2018-2019 de verwachte melkprijs verhoogd met omgerekend 0,90 euro per 100 kilo. De Amerikaanse klasse III-melkprijs steeg van omgerekend 30,72 euro in december naar 31,02 euro per 100 kilo in januari.

De prijsstijging van mager melkpoeder die eind 2018 inzette, is tot stilstand gekomen. ZuivelNL noteerde deze week voor de derde keer op rij onveranderd een prijs van 197 euro per 100 kilo.

Handelsvoorraad melkpoeder

De wereldwijd leidende Global Dairy Trade (GDT)-internetbeurs noteerde dinsdag een daling van 4,3 procent. Toch steeg de GDT-beurswaarde van alle verhandelde zuivelproducten bij elkaar opgeteld met 3,3 procent. Boter noteerde een plus van 3,7 procent. Wereldwijd blijft de stemming op de zuivelmarkt dus positief.

De ZuivelNL-noteringen voor boter daalden deze week wel met 3 euro naar 407 euro per 100 kilo. De waarde van melkvet is een van de factoren die het rendement van zuivelonderneming FrieslandCampina onder druk kunnen zetten, bleek vorige week tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Botermarkt flink zwakker

Toen in 2017 en 2018 de prijs van mager melkpoeder op een uiterst laag niveau was aanbeland, stabiliseerde de prijs van melkvet de boerderijmelkprijs juist. Maar de botermarkt is momenteel flink zwakker, door het ruime aanbod in combinatie met een beperkte vraag. Voor de korte termijn wordt dit versterkt door de afwachtende houding van kopers, analyseert ZuivelNL.

De notering van magermelkpoeder heeft zich na een periode van herstel de laatste weken van februari gestabiliseerd op een niveau van net onder de 200 euro per 100 kilo. Het huidige marktbeeld is volgens ZuivelNL weinig richtinggevend en het is wachten op nieuwe impulsen aan koop- of verkoopzijde. Hoewel de interventievoorraden in snel tempo zijn afgebouwd tot bijna nul, hangt nog veel product boven de markt in de vorm van voorraden bij de handel.

A-ware uit melkprijsvergelijking

In de LTO Internationale Melkprijsvergelijking die ZuivelNL in opdracht van LTO samenstelt, is de melkprijs van Royal A-ware niet meer meegenomen. Vanaf dit jaar hanteert de snelgroeiende onderneming, naast de biologische melkstroom, vier van elkaar verschillende melkstromen. Daarmee is de melkstroom waarmee de vergelijking met andere ondernemingen plaatsvindt te klein geworden om goed te kunnen vergelijken, stelt ZuivelNL.

Eerder verdween de melkprijs van DOC Kaas uit de melkprijsvergelijking, waardoor FrieslandCampina nu de enige Nederlandse melkprijs is in de internationale vergelijking.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer