Melkprijs+A%2Dware+meest+gedaald
Achtergrond
© Royal A-ware

Melkprijs A-ware meest gedaald

De gemiddelde voorschotmelkprijs die zuivelonderneming A-ware uitbetaalde daalde in 2018 het meest. Met een daling van 8,9 procent voert dit bedrijf de lijst van Europese zuivelondernemingen aan die minder melkgeld uitbetaalden dan in 2017.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL in opdracht van LTO opstelt.

De cijfers zijn gebaseerd op een jaarlijks melkvolume van een miljoen kilo. De melkprijsvergelijking zet de verschillen tussen diverse zuivelondernemingen ook op een rij bij een jaarlijks volume van een half miljoen en anderhalf miljoen kilo melk.

Daaruit blijkt dat de kwantumtoeslag voor extra geleverde kilo's melk bij A-ware verhoudingsgewijs meer oplevert dan bij FrieslandCampina. Het melkprijsverschil tussen FrieslandCampina en A-ware bedroeg in 2018 bij anderhalf miljoen kilo melk 0,22 euro ten gunste van FrieslandCampina en bij een half miljoen kilo 1,63 euro per 100 kilo.

In 2018 daalde de gemiddelde door FrieslandCampina uitbetaalde voorschotmelkprijs met 4,5 procent. Het Oost-Duitse Müller (-8,5 procent) en het Belgische Milcobel (-8,3 procent) leverden bijna net zoveel in als A-ware. Het Duitse DMK (-7,6 procent) en het Deense Arla (-5,7 procent) leverden ook meer in dan FrieslandCampina. Het Duitse Hochwald zag de melkprijs met slechts een procent dalen, in tegenstelling tot de andere Duitse zuivelondernemingen in de melkprijsvergelijking. Het Finse Vario bleef gelijk.

Melkprijs in Frankrijk niet gedaald

Als uitzondering op de regel daalde de melkprijs in Frankrijk bij de meeste grote zuivelondernemingen in 2018 niet. Gemiddeld werd door Danone 0,5 procent meer uitbetaald, door Lactalis 1,3 procent en door het coöperatieve Sodiaal zelfs 1,7 procent. Frankrijk hanteert een systematiek die prijsschommelingen op de wereldmarkt afvlakt. Ook de berekende melkprijs van het Engelse Dairycrest daalde niet.

De drie Ierse zuivelondernemingen in de melkprijsvergelijking noteren een daling van 3,4 procent (Kerry Agribusiness), 4,3 procent, (Dairygold), en 6,4 procent (Glanbia). Het Nieuw-Zeelandse Fonterra leverde gemiddeld 7,4 procent in en de Amerikaanse klasse III-melk daalde 13 procent in waarde.

Gemiddeld over heel 2018 kwam de Europese melkprijs uit op 33,93 euro per 100 kilo, bij een jaarlijks volume van een miljoen kilo melk. Dit is nagenoeg gelijk aan het vijfjarig gemiddelde in de jaren 2013 tot en met 2017. Ten opzichte van 2017 een daling van 3,6 procent.

De cijfers zijn nog niet definitief, omdat de balans over december nog moet worden opgemaakt. Bovendien gaat het om verschillen in voorschotmelkprijs. Pas wanneer de nabetalingen bekend zijn, kunnen de definitieve melkprijzen worden berekend. Publicatie van deze cijfers vindt plaats in juni 2019.

Positieve zuivelnoteringen

FrieslandCampina en A-Ware verlaagden de voorschotprijs van boerderijmelk voor januari 2019 met een euro per 100 kilo. Ondanks deze aanpassing en de aanhoudend dalende melkprijs in 2018 zijn de vooruitzichten niet negatief. De laatste maanden stabiliseerde de zuivelmarkt. De zuivelnoteringen, nationaal en wereldwijd, tonen een gematigd positief beeld.

De grootste voorraden mager melkpoeder uit de interventievoorraden zijn op de markt gebracht. Desondanks bereikte de ZuivelNL-notering voor mager melkpoeder deze week een niveau dat voor het laatst in juni 2017 werd uitbetaald. Ook steeg de boterprijs voor het eerst sinds juni 2018.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer