Trekker zonder diesel snel te koop

De methaangastrekker van New Holland gaat CNH Industrial vanaf eind 2020 verkopen. Op ongeveer hetzelfde moment zou ook de elektrische trekker e100 van Fendt op de markt kunnen komen.

Trekker+zonder+diesel+snel+te+koop
© Eigen Foto

CNH Industrial, het bedrijf achter de trekkermerken New Holland, Case IH en Steyr, gaat de methaangastrekker op basis van een New Holland T6.180 met 179 pk verkopen, eind 2020. 'Het is een nichemarkt die zal groeien. Vooral gemeenten zitten te wachten op de methaangastrekker', zegt Tomas Lekens van New Holland Benelux.

De drie CNH-bedrijven New Holland, Iveco en FPT hebben de techniek van de methaangastrekker ontwikkeld. De eerste motoren konden in 2006 al op dit gas rijden. In 2009 kwam New Holland met een waterstoftrekker, maar dat past niet binnen het idee van een energieonafhankelijk landbouwbedrijf.

Brandstofbesparing en minder emissie

In 2013 kwam New Holland met het eerste prototype van de methaangastrekker met 136 pk. Door biogas uit vergisters op te waarderen naar methaangas, kunnen boeren de energie zelf produceren. In 2015 kwam het tweede prototype en in 2017 het derde. De trekker zorgt voor brandstofbesparing en minder emissie.

'Over de Fendt e100 wordt denk ik het meest gebeld'

'Voor trekkerfabrikanten is het steeds lastiger om motoren te ontwikkelen die aan de nieuwste emissie-eisen voldoen. Fossiele brandstoffen zijn eindig. Daarom gelooft New Holland in de methaangastrekker als alternatieve oplossing', zegt Lekens. 'De trekker is geschikt voor algemeen werk. Niet voor een hele dag zwaar ploegwerk.'

In 2018 kende het Amerikaanse museum Chicago Athenaeum en het Europese centrum voor architectuur, kunst en design een Good Design Award toe aan de methaangastrekker. De jury was onder de indruk van de manier waarop de teams van CNH de brandstoftanks in het ontwerp hebben geïntegreerd.

Fendt e100

Elektrificatie van trekkers is waarschijnlijk binnen afzienbare tijd mogelijk met de e100 van Fendt. Deze trekker, met een accupakket van 100 kilowattuur, werd tijdens Agritechnica 2017 getoond. 'De elektrische trekker is helaas nog niet te koop. Ik denk dat dit de trekker is waar het meest over wordt gebeld. Als we 'm vandaag introduceren, kunnen we er tientallen van verkopen', zegt Koos Luijk van de Mechan Groep, die denkt dat de trekker eind volgend jaar te koop is.

Het kost zo'n 40 minuten om de accu voor 80 procent op te laden.
Het kost zo'n 40 minuten om de accu voor 80 procent op te laden. © Eigen Foto

De Fendt e100 heeft als basis de 200 Vario. De trekker heeft een vermogen van 50 kilowatt (68 pk). De energiebron is een 650 V-lithium-ionbatterij die onder de motorkap ligt. Met een volle accu is zo'n 4 à 5 uur te werken. Daarna moet de e100 aan de lader. 'Op basis van de informatie die we nu hebben, kost het zo'n 40 minuten om de accu voor 80 procent op te laden', zegt Luijk.

De Mechangroep legt een lijst met geïnteresseerden aan, zodat ze deze kunnen inlichten wanneer de elektrische trekker te koop komt. Interesse is er onder andere vanuit de land- en tuinbouw en gemeenten en waterschappen die aandacht hebben voor duurzaamheid. 'En idealisten die qua stroom zelfvoorzienend zijn', zegt Luijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer