Infrarood+bepaalt+methaanuitstoot+koe+via+melk
Nieuws
© Jan van Liere

Infrarood bepaalt methaanuitstoot koe via melk

Een infraroodspectra-instrument kan via de melk op een praktische manier de methaanemissie van een koe bepalen. Hierdoor is de methaanuitstoot grootschalig en goedkoop te meten.

Dat lijkt uit een onderzoek door Wageningen UR en Qlip in het kader van het Top Institute Food and Nutrition (TiFN)- project Reduced methane emission by dairy cows. De onderzoekers bekeken twee manieren om de methaanemissie te meten. Naast de infraroodspectra-methode gaat het ook om het bepalen van deze emissie via het melkvetzuurprofiel.

Voor dit onderzoek werd bij 218 Holstein Frysian-melkkoeien de methaanemissie gemeten en zijn melkmonsters verzameld. De koeien kregen daarbij 30 verschillende rantsoenen, representatief voor de Nederlandse veehouderij.

Toepasbaarheid

De bepaling via het melkvetzuurprofiel is weliswaar beduidend nauwkeuriger, maar de toepasbaarheid in de praktijk laat te wensen over. Hier zit de grote winst voor de infraroodspectrabepaling.

Methaan wordt geproduceerd in het maagdarmkanaal van herkauwers bij de vertering van voedsel. Dit methaan is de grootste bron van broeikasgassen in de melkveehouderij. De agrarische sector en de Nederlandse overheid hebben afgesproken om in 2020 30 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer