Stoppende+varkenshouder+heeft+behoefte+aan+overzicht
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Stoppende varkenshouder heeft behoefte aan overzicht

Zowel voorafgaand als na het stoppen ervaren varkenshouders een gebrek aan overzicht van allerlei zaken waarmee zij te maken krijgen. Dat blijkt uit onderzoek onder twintig varkenshouders.

Varkenshouders geven ook aan dat zij de informatie bij elkaar moeten sprokkelen en niet duidelijk is waar die kan worden gehaald. Varkenshouders hebben behoefte aan een stappenplan, een overzicht van regels en regelingen en bijbehorende kosten en wegen die bewandeld moeten worden om zaken te regelen.

Ook het herbestemmingstraject en vooral de rol van de gemeente daarin wordt als problematisch ervaren. Uitzondering blijkt gemeente Hof van Twente te zijn. De processen verlopen daar vlot, er is één contactpersoon met korte communicatielijnen, een soepel opstelling van de gemeente en duidelijkheid over de stand van zaken.

Spijt

Van groot belang blijkt ook dat er voldoende tijd is om een goed onderbouwde beslissing te kunnen nemen. Uit het onderzoek komt naar voren dat deze periode in de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) regeling in sommige gevallen te kort is geweest. Dat leidde tot spijt over het besluit om gebruik te maken van de regeling.

In de periode van december 2018 tot en met januari 2019 zijn de interviews afgenomen in de concentratiegebieden Oost en Zuid van de Meststoffenwet. De bevraagde varkenshouders overwegen te stoppen, gaan stoppen of zijn al gestopt met het bedrijf. Het doel van het onderzoek was om te verduidelijken wat de redenen zijn om te stoppen en welke ondersteuning varkenshouders hierbij nodig hebben.

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer