'Varkensrechten niet lukraak opkopen'

'Het lukraak opkopen van varkensrechten zal het draagvlak in de sector niet vergroten. Op dat punt moet het plan nog veel preciezer worden ingevuld.' Ingrid Jansen, voorzitter van POV is kritisch over het hoofdlijnenakkoord.

%27Varkensrechten+niet+lukraak+opkopen%27
© DIRK HOL

'Het plan moet gericht bedrijven saneren die de meeste overlast en hinder veroorzaken. Dat zie ik nu nog niet terug en dat is een gemiste kans.' Voor Jansen tellen eigenlijk maar twee dingen. Het veilig stellen van de maatschappelijke acceptatie van de varkenshouderij en het versnellen van de vitalisering.

• Lees ook: Akkoord over sanering varkenshouderij

Naast een vergoeding voor varkensrechten en een beëindigingsvergoeding voor ondernemers, moet er ook geld beschikbaar komen voor sloop van stallen. Anders zal sanering volgens Jansen niet van de grond komen. 'Op dit punt zijn veel hardere toezeggingen van provincies en gemeenten nodig.'

Fosfaatplafond behouden

En wat de POV-voorzitter betreft behoudt de varkenshouderij haar fosfaatplafond van 39,7 miljoen kilo. 'Die ruimte heb je in de toekomst op allerlei manieren misschien nog hard nodig. Een voorbeeld? Sommige marktconcepten vragen om voer met een hoger fosfaatgehalte. Die concepten zet je meteen op het spel wanneer je gaat morrelen aan het fosfaatplafond. Dat willen we niet.'

Jansen wil ook dat er concretere stappen worden gezet op het gebied van mestverwerking. 'Dat komt niet van de grond, omdat provincies en gemeenten in veel gevallen weigeren een vergunning af te geven. Op dat punt zullen hardere toezeggingen moeten komen.'

• Lees ook: Nog veel losse eindjes in vitalisering varkenshouderij

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer