Bijdrage Overijssel varkenssanering 6 miljoen euro

'Een goede stap. Maar ook een stap die veel vraagt van de sector.' Zo omschrijft landbouwgedeputeerde Hester Maij van de provincie Overijssel de plannen van landbouwminister Carola Schouten.

Bijdrage+Overijssel+varkenssanering+6+miljoen+euro
© Provincie Overijssel

Overijssel gaat de komende vier jaar 6 miljoen euro bijdragen aan de sanering van de varkenshouderij in belaste gebieden.

Het gaat met name om flankerende maatregelen. Veehouders die willen stoppen, zullen intensief worden begeleid. Aan de andere kant: veehouders die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken, kunnen een beroep doen op adviseurs. Voor sloop van stallen stelt Overijssel geen geld beschikbaar.

Krimp aantal varkens

Maij schat in dat de plannen van de minister leiden tot een krimp van het aantal varkens in Nederland met 5 tot 7 procent. 'Maar welk deel daarvan in Overijssel wordt gerealiseerd, is nog niet bekend.' Uiteindelijk moeten de plannen leiden tot minder spanningen tussen varkenshouders en burgers. De gedeputeerde geeft aan dat in Overijssel daarvan veel minder sprake is dan in de zeer veedichte gebieden in Brabant en Limburg.

Maij: 'Over het algemeen zijn de verhoudingen tussen varkenshouder en burgers hier goed. Daar hebben we in Twente een mooi woord voor: noaberschap. We hebben in Overijssel zelfs achttien voorbeeldbedrijven beschreven die bij hun uitbreiding, vaak gecombineerd met innovaties, op een goede manier met hun omgeving zijn omgegaan.'

• Lees ook: Nog veel losse eindjes in vitalisering varkenshouderij

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer