Nog onduidelijkheid over fosfaatruimte

Minister Carola Schouten (LNV) laat voorlopig in het midden of de sanering van de varkenshouderij leidt tot een verlaging van het fosfaatplafond van de sector.

Nog+onduidelijkheid+over+fosfaatruimte
© Dirk Hol

'In het akkoord is afgesproken dat de opgekochte varkensrechten van stoppende varkensbedrijven worden doorgehaald. Ik kom er later op terug wat dit concreet betekent voor de fosfaatruimte van de varkenshouderij', laat Schouten in een reactie aan Nieuwe Oogst weten.

De minister benadrukt dat varkenshouders die deelnemen aan de saneringsregeling dat op vrijwillige basis doen. 'De regeling zal voorzien in twee vergoedingen. Er komt een marktconforme vergoeding voor de geregistreerde varkensrechten en een beëindigingsvergoeding voor het waardeverlies van de stallen.'

Leeftijd van stallen

De hoogte van de vergoeding moet nog verder worden uitgewerkt, geeft de minister aan. Die hoogte zal onder andere worden bepaald door de leeftijd van de stallen. 'Dit verschilt van bedrijf tot bedrijf.' Schouten zegt nu nog niet te kunnen aangeven hoeveel varkens er in Nederland zullen verdwijnen met de sanering.

Over de mate waarin provincie en gemeenten financieel gaan bijdragen aan de operatie, zegt Schouten: 'Ze hebben toegezegd middelen en menskracht beschikbaar te stellen voor zowel de sanerings- en beëindigingsregeling, als voor innovatie en investeringen in nieuwe duurzame stallen.' De komende maanden worden ook deze regelingen verder uitgewerkt.

• Lees ook: Nog veel losse eindjes in vitalisering varkenshouderij

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer