Kamerlid onder indruk van geothermie tomatenkwekerij

Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) was dinsdag bij een bedrijfsbezoek onder de indruk van de toepassing van geothermie bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker. 'Wat daar wordt gerealiseerd met energie uit geothermie is ongelofelijk.'

Kamerlid+onder+indruk+van+geothermie+tomatenkwekerij
© LTO Nederland

Moorlag vindt dat de overheid met het oog op de energietransitie een verantwoordelijkheid heeft in het stimuleren en faciliteren van geothermie. 'De markt speelt een belangrijke rol, maar de markt kan het niet alleen', zegt Moorlag.

'De overheid moet zorgen voor samenhang van productie, distributie en eventueel opslag van warmte'. Het Kamerlid vindt het ook van belang dat de overheid helpt de financiële risico's van geothermieboringen af te dichten. Ook het opzetten van warmtenetten kan niet aan de markt worden overgelaten.

Informatiebombardement

Het Kamerlid bezocht het bedrijf gisteren op uitnodiging van LTO Glaskracht Nederland en wilde met het bezoek zijn beeld van de glastuinbouw aanscherpen. Dat is gelukt, meldt hij. 'Ik heb op een prettige manier een informatiebombardement gekregen. Ik ben onder de indruk van het ondernemerschap van de familie. Zij zijn met zoveel bevlogenheid de weg naar de toekomst aan het plaveien, staande op de schouders van eerdere generaties.'

Moorlag sprak met ondernemer Ted Duijvestijn over de uitdagingen waar de sector voor staat, zoals het produceren met minder gewasbeschermingsmiddelen en minder meststoffen. 'Er zijn veel problemen in de agrarische sector, maar mijn overtuiging is dat deze sector ook een deel van de oplossing is voor veel mondiale uitdagingen waar de maatschappij voor staat.' Moorlag noemde in dit verband niet alleen voedselvoorziening, maar ook energie en de productie van bijvoorbeeld bioplastics.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer