Krappe+voldoende+voor+waterschap
Achtergrond
© Persbureau Noordoost Alex J. de Haan

Krappe voldoende voor waterschap

De waterschappen krijgen met een 5,5 een krappe voldoende van de boeren en tuinders in het Nieuwe Oogst Opiniepanel. Hiermee scoren ze iets hoger dan de provincies, die een 4,8 krijgen. De grote aandacht voor natuur en de stijgende kosten zijn de grootste frustraties.

'Stoppen met landbouwgrond veranderen in 'natuur' (lees: kale vlakten met brandnetels en onkruid)', zo laat een boer die deelnam aan de onlangs gehouden enquête van Nieuwe Oogst weten. Een ander: 'Het is gewoon een linkse kliek, die alleen aan de natuur denkt.' Ook de kosten zijn een ergernis. 'Geldverslindend', reageren meerdere boeren. 'Het wordt te duur door toeters en bellen.'

Een kleine 80 procent van de respondenten vindt niet dat het waterschap een overbodig bestuursorgaan is geworden. 'Het waterschap heeft zeer veel kennis in huis door eeuwenlange ervaring met het water, dat mag niet verkwanseld worden door overdracht aan rijk of provincie. Waterschappen zijn ouder dan Rijkswaterstaat.'

Andere opzet

'Het waterschap is wel toe aan een andere opzet, zowel qua doelstelling, financiering als vorm van samenstelling. Het moet omvormen naar een overheidsdienst met burgerparticipatie. Het doel is breder dan landbouw en het is daarom niet terecht dat daar de financiële lasten liggen', merkt een ander op.

Een ruime meerderheid, bijna 70 procent, is tegen een fusie van de provincies met de waterschappen. 'Water is te belangrijk om onder de provincie te worden geschoven, dan wordt de macht van de stedeling nog groter', aldus een respondent. Een ander reageert: 'Er moet wel een club zijn die dat spul een beetje in de gaten houdt. Er zijn van die ambtenaren bij die popiejopie lopen te doen met geld van ingezetenen.'

Slechts 3 procent zegt de komende waterschapsverkiezingen niet op een boer of tuinder te stemmen. De meerderheid (68 procent) gaat dit wel doen. Ruim een kwart (28 procent) wist anderhalve week geleden, toen de enquête sloot, nog niet op welke partij hij of zij gaat stemmen. 2 procent gaat niet stemmen.

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer