Water+Natuurlijk+en+CDA+scoren+in+Noorden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Water Natuurlijk en CDA scoren in Noorden

Water Natuurlijk komt als winnaar uit de bus na de verkiezingen bij de Groningse waterschappen. CDA wint de verkiezingen van Wetterskip Fryslân.

Drie partijen, CDA, Water Natuurlijk en PvdA van Wetterskip Fryslân, krijgen allemaal drie zetels. CDA behaalt met 18,6 procent van de stemmen de meeste stemmen. CDA en Water Natuurlijk behouden allebei hetzelfde aantal zetels ten opzichte van 2015. PvdA stijgt met een zetel naar drie zetels. Lagere Lasten Burger, VVD en ChristenUnie behouden ieder hun twee zetels. Partij voor de Dieren blijft een zetel houden. 50Plus krijgt onvoldoende stemmen om in het bestuur te komen. Bedrijf, boer en burger doet niet meer mee aan de verkiezingen, de partij had een zetel.

Bij waterschap Noorderzijlvest stijgt Water Natuurlijk met twee zetels naar zes zetels. PvdA krijgt er een zetel bij en komt uit op drie zetels, VVD verliest een zetel en houdt er één over. CDA, ChristenUnie blijven met twee zetels gelijk. De Algemene Waterschapspartij moest haar enige zetel inleveren en keert daarom niet meer terug in het bestuur.

• Lees meer waternatuurlijk wint terrein in oost-nederland

Water Natuurlijk haalt bij Waterschap Hunze en Aa's een extra zetel binnen en komt hiermee op vijf. Tweede is hier ook de PvdA die van twee naar drie zetels gaat. VVD, CDA en ChristenUnie blijven met ieder twee zetels gelijk. De Partij voor de Dieren deed in tegenstelling tot vier jaar geleden, toen ze een zetel bemachtigde, niet mee aan de verkiezingen.

Bij waterschap Zuiderzeeland zijn de verschuivingen ook gering. De grootste partij Water, Wonen en Natuur behoudt haar zes zetels. Ook bij VVD verandert er niets, de liberalen krijgen twee zetels. ChristenUnie/SGP krijgt drie zetels. De partijen vormen sinds dit jaar een lijst. Afzonderlijk behaalden de partijen vier jaar geleden allebei een zetel. De Algemene Waterschapspartij verliest een zetel en houdt er één over.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer