Bijzonder suikermolecuul alternatief voor glyfosaat

Chemici en microbiologen van de Duitse universiteit in Tübingen hebben een suikermolecuul uit bacteriën gehaald die kan dienen als herbicide. Mogelijk is het een alternatief voor glyfosaat.

Bijzonder+suikermolecuul+alternatief+voor+glyfosaat
© Eigen Foto

Onderzoekers aan de Universiteit van Tübingen hebben een natuurlijke stof ontdekt die als onkruidverdelger zou zijn te gebruiken. Het suikermolecuul uit cyanobacteriën remt de groei van verschillende micro-organismen en planten, maar is onschadelijk voor mens en dier. De ontdekking is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Het onderzoeksteam van de universiteit Tübingen vond een eenvoudige chemische structuur: een A-suiker molecuul met de wetenschappelijke naam ‘7-deoxy-sedoheptulose (7dSh)’. In tegenstelling tot gewone koolhydraten, die gewoonlijk worden gebruikt als energiebron voor groei, remt deze stof de groei van verschillende planten en micro-organismen zoals bacteriën en gisten. Uit het eerste onderzoek blijkt dat het middel veilig is voor mens en dier.

Natuurlijk product

De werking lijkt sterk op die van glyfosaat. ‘Anders dan glyfosaat is de nieuw ontdekte deoxy-suiker een puur natuurlijk product. We verwachten een goede afbreekbaarheid en lage ecotoxiciteit voor 7dSh’, zegt onderzoeker Klaus Brilisauer. ‘We zien een uitstekende kans om het te gebruiken als een natuurlijke herbicide.’

Op lange termijn zien de onderzoekers kansen om van de deoxy-suiker een herbicide te maken zonder onveilige afbraakproducten. De activiteit in het veld, de biologische afbreekbaarheid in de bodem en niet-toxiciteit voor dieren en mensen moet nog nader worden onderzocht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer