Prijs+stijgt+niet+bij+krimpende+graanvoorraad
Achtergrond
© Twan Wiermans

Prijs stijgt niet bij krimpende graanvoorraad

De wereldwijde graanvoorraad zal eind juni 2019 ongeveer 593 miljoen ton groot zijn, schat de International Grains Council (IGC) in Londen. Voor het tweede jaar achtereen krimpt de wereldgraanvoorraad. Vorig jaar eind juni was de voorraad 646 miljoen ton, in 2017 was dat nog 658 miljoen ton.

De IGC becijfert voor 2018/2019 een groeiende behoefte aan graan. De Londense experts verwachten globaal een toename van de wereldwijde graanconsumptie met 36 miljoen ton. De graanconsumptie had in 2018 met 2.174 miljoen ton al een recordomvang. In 2019 groeit dat dus naar een nieuw record van 2.210 miljoen ton.

De behoefte aan graan voor veevoer groeit naar verwachting met 10 miljoen tot 974 miljoen ton. Voor humane voeding is 713 miljoen ton nodig, een toename van 9 miljoen ton. De behoefte aan graan voor industriële verwerking groeit met 5 miljoen ton tot 370 miljoen ton. Tot slot vindt 117 miljoen ton graan zijn weg naar overige bestemmingen.

Lagere productie

De wereldwijde graanproductie liep het afgelopen seizoen terug met 20 miljoen ton tot 2.210 miljoen ton. Het verschil tussen productie en consumptie leidt tot een afname van de wereldwijde graanvoorraad met 53 miljoen ton tot 593 miljoen ton.

De krimpende voorraad veroorzaakt bij handelaren geen paniek en van een opdrijvend effect op de graanprijzen is dan ook geen sprake. Dat komt omdat graanhandelaren al vooruitkijken naar de komende oogst. De voorlopige oogstverwachtingen zijn gunstig.

In de Europese Unie en rond de Zwarte Zee staat de wintertarwe er goed voor. Ook zijn veel zomergranen dit jaar al vroeg de grond ingegaan. De verwachting is dat het areaal tarwe dit jaar wereldwijd toeneemt als gevolg van de relatief hoge opbrengstprijzen het afgelopen seizoen.

Tarweproductie 2 procent omhoog

De tarweproductie gaat zo'n 2 procent omhoog en het areaal gerst en mais nemen beide zo'n 1 procent toe, verwacht de IGC. Een factor die bijdraagt aan de groei van het areaal mais is dat akkerbouwers in de Verenigde Staten dit jaar minder sojabonen telen. De opbrengstprijs van soja in de VS is laag vanwege de handelsoorlog met China.

Op de wereldmarkt en op de termijnmarkten staan de prijzen van graan en mais onder druk. Op de tarwetermijnmarkt in Parijs sloot het meicontract eind vorige week op 183,75 euro, 11 procent lager dan op 2 januari van dit jaar.

Voerprijs daalt

De ontwikkeling op de graanmarkt betekent dat de mengvoerprijzen gaan zakken. Op dit moment is daar nog niet veel van te merken. De snelheid waarmee mengvoerfabrikanten de ontwikkelingen op de wereldwijde grondstoffenmarkt kunnen doorvertalen naar de prijs van kippen-, rundvee- en varkensvoer hangt af van hun inkooppositie.

Bij sommige mengvoerfabrikanten is al sprake van een verlaging van de mengvoerprijzen terwijl die bij andere fabrikanten nog wel tot juni op zich kan laten wachten. CEO Yoram Knoop van ForFarmers haalde dat deze week ook aan bij de presentatie van de jaarcijfers. 'We werken met relatief langlopende contracten. Jarenlang hebben we met deze strategie heel goed gescoord, nu zit het een periode tegen', legde hij uit.

Concurrerende contracten

Knoop sprak de verwachting uit dat ForFarmers in de tweede helft van 2019 weer concurrerende contracten zal kunnen afsluiten.'

Volgens de IGC gaat de groeiende tarweproductie komend jaar vrijwel geheel op aan een groeiende tarweconsumptie. Als gevolg daarvan verwacht de International Grains Council dat de wereldwijde voorraad aan tarwe nagenoeg constant zal blijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  20 %
 • Dinsdag
  32° / 21°
  30 %
Meer weer