Boeren+openen+landingsbaan+voor+weidevogels
Nieuws
© Rene Zoetemelk

Boeren openen landingsbaan voor weidevogels

Het eerste weidevogelkerngebied in Zuid-Holland is donderdag geopend. Drie boeren die het gebied gaan beheren, rolden samen met voorzitter Dirk van den Berg van het Weidevogelpact, gedeputeerde Floor Vermeulen, wethouder Sonja Smit van Midden-Delfland en hoogheemraad Antoinette Jans van Delfland de landingsbaan uit voor de weidevogels.

23 hectare in de Commandeurspolder bij Maasland is nu een weidevogelkerngebied: een agrarisch gebied waar de weidevogels voorop staan, beheerd door boeren. De afgelopen maanden zijn er drassige plekken en flauwe oevers aangelegd.

Er zijn kruiden ingezaaid die insecten aan trekken en zorgen voor een meer open grasmat waar kuikens goed door heen kunnen lopen. Ook is de grenssloot van het gebied verbreed. Dat is gebeurd om honden en katten buiten de deur te houden die de broedende vogels zouden verstoren. Er zijn speciale zandbadjes aangelegd voor veldleeuweriken.

Sterk staaltje

'Het weidevogelkerngebied is gerealiseerd door een sterk staaltje samenwerking', aldus voorzitter Dirk van den Berg van het weidevogelpact. Het project is getrokken door het Weidevogelpact, het samenwerkingsverband van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, KNNV-afdeling Delfland, LTO Noord Delflands Groen, Natuurmonumenten en Vogelwerkgroep Midden-Delfland.

De gemeente stelde haar grond beschikbaar en zorgde samen met de provincie via het Omgevingsfonds MiddenDelfland, POP3 en het IODS-programma voor de financiering. Hoogheemraadschap van Delfland maakte het mogelijk het waterpeil in het voorjaar op plus 10 centimeter te zetten. Ook houden zij hun bomen op de kade kort, zodat roofvogels geen uitkijkpost hebben op de kuikens in het kerngebied.

Vogeluitkijkpunt

Gedeputeerde Vermeulen is zeer tevreden. 'Er is in een paar maanden tijd van deze polder een waar paradijs voor weidevogels gemaakt. Ik heb er alle vertrouwen in dat grutto's, kieviten en veldleeuweriken deze prachtige plek snel gaan ontdekken. En de vogelaars en recreanten ook: voor hen zorgen we nog voor een vogeluitkijkpunt. Al met al een mooie kwaliteitsinvestering in Midden-Delfland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer