Geen+vuurwerk+tijdens+broedseizoen+in+Noord%2DHolland
Nieuws
© VidiPhoto

Geen vuurwerk tijdens broedseizoen in Noord-Holland

Noord-Holland stelt een vuurwerkverbod in voor vogelrichtlijngebieden tijdens het broedseizoen. Het verbod geldt van 1 maart tot 1 augustus.

Gedeputeerde van Natuur Adnan Tekin vindt het verbod een belangrijke stap in de bescherming van kwetsbare flora en fauna. 'Provincie Noord-Holland zet zich actief in om vogels te beschermen. Zo treden we op tegen loslopende honden en mountainbikers in de natuur. Het is daarom dan ook niet uit te leggen dat er vuurwerk in het broedseizoen kan worden afgestoken.'

In de provincie kunnen organisatoren van evenementen een vergunning aanvragen voor het afsteken van vuurwerk. Een woordvoerder van de provincie geeft aan dat het verbod er komt, nadat vlakbij de duinen tijdens een bruiloft vuurwerk werd afgestoken.

Aangeme

Vogelrichtlijngebieden zijn plekken waar bedreigde en beschermde vogelsoorten, zoals de roerdomp, de lepelaar of de dwergstern, leven. In heel Noord-Holland, vooral aan de kust, zijn deze gebieden te vinden. Aangemerkt zijn onder meer de Oostelijke Vechtplassen, Zwanenwater & Pettemerduinen, Polder Zeevang en Twiske.

Noord-Holland is van groot belang voor weidevogels, maar ook moeras- en duinvogels. Uit de recent verschenen biodiversiteitsmonitor blijkt dat soorten als de tapuit en de grutto het nog steeds moeilijk hebben en in aantal afnemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer