Provincie Limburg om tafel met varkenshouders voor sanering

Provincie Limburg benadert dit voorjaar varkenshouders met de vraag of ze willen deelnemen aan de saneringsregeling voor de varkenshouderij en hun bedrijf willen beëindigen of verplaatsen.

Provincie+Limburg+om+tafel+met+varkenshouders+voor+sanering
© Nieuwe Oogst

Er worden tien mensen aangesteld die keukentafelgesprekken gaan voeren met varkenshouders. Dat gebeurt in gebieden met veel intensieve veehouderij. Daar is de overlast vanwege emissie van geur, ammoniak en fijnstof het grootst, meldt De Limburger.

Met die groep varkenshouders worden de mogelijkheden van de landelijke regeling voor sanering van het Rijk doorgenomen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft er 120 miljoen euro voor gereserveerd.

Vrijheid

Varkenshouders kunnen in vrijheid bepalen of ze willen deelnemen aan de saneringsregeling die het Rijk gaat aanbieden. De provincie verwacht echter dat varkenshouders na gesprekken met onafhankelijke personen een betere afweging kunnen maken.

Om juist bedrijven binnen de varkenshouderij over te halen waar veel overlast is vanwege emissie, zet de provincie aanvullend ook in op een eigen fonds om bijvoorbeeld door voorfinanciering een overstap te vergemakkelijken. Hoeveel geld er in dat fonds wordt gestoken, moet het provinciebestuur nog bepalen. Landbouwgedeputeerde Hubert Mackus (CDA) denkt aan een bedrag van 10 miljoen tot 20 miljoen euro.

Overlast

Gedeputeerde Staten verwachten dat met de saneringsregeling vooral de overlast van varkensbedrijven in Noord- en Midden-Limburg kan worden verminderd, zoals in de Peelgemeenten Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Leudal, Nederweert en Weert. Daar richt de provincie de aandacht ook met name op.

Eerder stelde Mackus dat hij er rekening mee houdt dat door de landelijke regeling het aantal varkens in Limburg met 130.000 dieren zal afnemen. In Limburg worden nu bijna 1,9 miljoen varkens gehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer