CDA+en+VVD+verbolgen+over+veehouderij%2Duitspraak+OM
Nieuws
© Dirk Hol

CDA en VVD verbolgen over veehouderij-uitspraak OM

Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) hebben verbolgen gereageerd op de uitspraken van het Openbaar Ministerie (OM) over inkrimping van de veehouderij. 'Een bizarre uitspraak', zegt Geurts.

Rob de Rijck, de landelijk coördinerend milieu-officier van justitie, liet in NRC optekenen dat de veestapel in Nederland moet krimpen, omdat de grootschalige mestfraude alleen zo kan worden aangepakt. Met deze uitspraak neemt OM daarmee voor het eerst publiekelijk een standpunt in rondom het politiek gevoelige debat over de omvang van de veestapel. 'Het geeft geen pas dat het OM dit zegt', vindt Lodders.

• Lees ook: LTO: er zijn meer oplossingen dan inkrimpen veestapel

Diverse politici vroegen minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om opheldering tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Roelof Bisschop (SGP) wilde van de minister weten of de uitspraak hielp om het probleem van mestfraude op te lossen. 'Ik heb het OM niet nodig om te weten dat ik de handhaving moet intensiveren', liet Schouten weten.

Het geeft geen pas dat het OM dit zegt

Carola Schouten, minister van LNV

Handhavingsstrategie

Geurts (CDA) stelde dat goedwillende boeren niet moeten lijden onder de fraudeurs. Hij vroeg de minister wie het beleid maakt, de minister of het OM? Schouten antwoordde daarop dat zij het beleid maakte, met inbreng van de Tweede Kamer. 'Uiteindelijk ligt de macht bij u', hield Schouten Geurts voor.

Schouten gaf aan niet van de uitspraken van het OM gediend te zijn. Ze verwees naar een Kamerbrief waarin ze haar plannen al uiteen had gezet. 'We werken aan een warme sanering van de varkenshouderij om de veestapel in te krimpen. Daar hoeft het OM mij niet op te wijzen. En ik zet in op een handhavingsstrategie.'

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer