'Warme sanering moet problemen oplossen'

Varkenshouders zijn positief over de bijdrage die de warme sanering levert aan een structureel gezondere sector. Zij plaatsen echter ook kanttekeningen.

Twee derde van de varkenshouders oordeelt positief over saneren, zo blijkt uit een enquête van het Nieuwe Oogst Opiniepanel dat recent onder 386 Nederlandse varkenshouders is gehouden. Bedrijven die overlast geven zijn onder andere slecht voor het imago van de sector. Het doel van saneren moet zijn dat problemen worden opgelost. Het teveel aan mest en de ontwikkeling van uitbreidingsgebieden komen daarbij telkens boven drijven. Daar moeten structurele oplossingen voor komen.

• Lees ook: Varkenshouder wil opkoop in heel Nederland

Het uitwisselbaar maken van varkensrechten wordt door de tegenstanders (55%) niet gezien als oplossing voor de problemen. Zij erkennen dat dit voor stoppende collega's het verschil kan maken, maar de teneur in de reacties is dat die op een andere manier zouden moeten worden geholpen.

Uitwisselbare rechten worden gezien als een verschuiving van het probleem. Het mestprobleem wordt er niet mee opgelost. En de grote angst is dat rechten voor varkenshouders onbetaalbaar worden en bij uitwisselbaarheid definitief verloren zijn voor de sector.

Percentage verhandelbaar

Een mogelijke oplossing die in de reacties vaak wordt genoemd, is het bij een transactie verhandelbaar maken van 5, 10 of zelfs 20 procent van de fosfaatrechten aan een collega-veehouder. Ook is er verschillende keren opgemerkt dat de krimp van de sector Europees moet worden geregeld. Nederland opereert tenslotte op een wereldmarkt.

'Groei waar het kan, krimp waar overlast is.' Een significant aantal varkenshouders vindt dat de opkoopregeling landelijk moet worden. In de onbelaste gebieden zijn ook stoppende veehouders. Op bedrijven die daar vrijkomen kunnen andere ondernemers verder.

Om verrommeling van het platteland te voorkomen, wordt ook vaak de sloop van lege gebouwen genoemd. Daarvoor moet flankerend beleid komen. Rond mest wordt vooral belang gehecht aan collectieve verwerking op plaatsen waar dat acceptabel en haalbaar is.

• Bekijk ook reactie van Ingrid Jansen op uitkomsten Nieuwe Oogst Opiniepanel

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer