Emissiearmer bemesten met sleepvoet

Nutriënten Management Instituut (NMI) start een onderzoek met Triple Spray om zo de ammoniakemissie terug te dringen bij bemesting met de sleepvoetmachine.

Emissiearmer+bemesten+met+sleepvoet
© Eigen Foto

In samenwerking met ZuivelNL, Slootsmid en Kreco gaat het NMI de mogelijkheid onderzoeken of met de Triple Spray van Slootsmid en de kalksuspensie van Kreco de ammoniak emissie bij aanwenden van mest op veen of klei kan worden verlaagd. Eerder laboratoriumonderzoek van NMI toonde aan dat de toediening van een kalksuspensie op de mest de ammoniak emissie verlaagt.


Het onderzoek start dit voorjaar met een laboratoriumproef om de optimale dosering van kalk met water vast te stellen en vervolgens wordt het onderzoek uitgebreid naar een veldsituatie. Wanneer de resultaten positief zijn, kan aanvullend een volveldsmeting worden uitgevoerd om deze methode erkend te krijgen.

Drie stappen

Triple Spray werkt in drie stappen. Eerst wordt water verneveld aangebracht op het gewas. Vervolgens vindt de bemesting plaats met de sleepvoetmachine. Daarna volgt opnieuw water. Ammoniak wordt hiermee zoveel mogelijk in oplossing gehouden en komt niet in de omgeving terecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer