Schouten+ziet+voldoende+alternatieven+voor+sleepvoet
Nieuws
© Mike Schellart

Schouten ziet voldoende alternatieven voor sleepvoet

Met een pulse-trackbemester en het verdunnen van mest met water zijn er volgens landbouwminister Carola Schouten voldoende alternatieven voor de sleepvoetbemester. Het gaat daarbij om het bemesten van grasland op klei en veen.

Dat schrijft ze in antwoorden op vragen van de Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jacco Geurts (CDA) over het verbod op het gebruik van de sleepvoet per 1 januari 2019. Momenteel werkt het ministerie van LNV aan een uitwerking van de wetgeving rond het toepassen van deze alternatieven.

• Lees ook: Sleepvoetverbod spant mestkar achter de wagen

Deze alternatieven zorgen voor eenzelfde of hogere ammoniakemissiereductie als het injecteren van mest in de bodem. Ook hebben ze geen negatieve gevolgen voor andere milieuaspecten en zijn deze systemen handhaafbaar en controleerbaar. Dat waren de vooraf gestelde randvoorwaarden voor deze alternatieven.

Drijfmest

De pulse-trackbemester legt de drijfmest in kuiltjes in de grond, terwijl de mest met de sleepvoetbemester waarbij de drijfmest op de grond wordt gebracht in strookjes van maximaal 10 centimeter breed. Bij die sleepvoetbemester worden twee delen drijfmest verdund met een deel water.

Verder werkt het ministerie op verzoek van de sector aan uitwerking van een alternatief voor bedrijven waar de melk- en kalfkoeien bovengemiddeld worden geweid. Dan mag in de zomerperiode in beperkt mate de sleepvoetbemester worden gebruikt zonder dat daarbij de drijfmest wordt verdund met water. In het voorjaar dient met een emissiearm bemestingssysteem de drijfmest te worden uitgereden. Dit kan ook met de sleepvoetbemester, maar dan moet de mest met voldoende water worden verdund.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer