Invoering+sleepvoetverbod+per+1+januari+volgens+LTO+onmogelijk
Nieuws
© Dirk Hol

Invoering sleepvoetverbod per 1 januari volgens LTO onmogelijk

Het verbod op de sleepvoet gaat op 1 januari 2019 in. Onmogelijk volgens LTO Nederland. Alternatieven zijn niet praktijkrijp, onduidelijk, nog ongeborgd en duur.

LTO Nederland dringt er via een brief aan landbouwminister Carola Schouten op aan om samen naar praktische en betaalbare oplossingen te zoeken. Boeren op klei en veen hebben grote bezwaren bij het aangekondigde sleepvoetverbod per 1 januari 2019.

Gaat het verbod door, dan kunnen ze geen mest uitrijden of moeten ze gebruikmaken van een zodebemester. Dat laatste betekent op deze gronden bodemschade, doorsnijding van de graszode en extra veenoxidatie.

Ammoniakemissie

Het verbod van de sleepvoet is een van de maatregelen om de ammoniakemissie door de veehouderij in 2030 met 10 kiloton omlaag te brengen. Dat hebben de overheid en sector al jaren geleden afgesproken. In ruil daarvoor komt er ruimte beschikbaar voor ontwikkelingen in de veehouderij.

De tijd is te kort om alle nieuwe apparatuur te bestellen en op orde te brengen

Herman Bakhuis, lid vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland

Tussen 2014 en nu is gewerkt aan alternatieven voor de sleepvoet, maar die zijn volgens LTO Nederland nog altijd niet praktisch en reëel.

Alternatieven

Een van de alternatieven is het gebruik van de pulse-track-techniek. Daarmee wordt de mest via een pennetje in de grond gebracht. 'Het is echter nog niet duidelijk wat het effect van deze methode is op het bodemleven', zegt Herman Bakhuis, lid van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland

Ook de alternatieven waarbij de mest wordt verdund met water zijn nog niet praktijkrijp. Met flow- en EC-meters, gps, digitale koppelingen en technische keuringen moet volgens de overheid worden gecontroleerd of er voldoende water wordt toegevoegd. 'Dat kost minimaal 15.000 euro', volgens Herman Bakhuis. 'We vinden dat onacceptabel.'

Extra weidegang

Er is nog een alternatief waarbij de sleepvoet op de traditionele manier kan worden gebruikt, maar dan in combinatie met extra weidegang plus de aanwending van een deel van de mest met waterverdunning. Volgens Bakhuis is deze eis vooral erg onduidelijk. 'Bovendien is er sprake van verplichte weidegang tot wel 3.000 uur per jaar. Zoiets biedt maar voor weinig veehouders een oplossing.'

Probleem is ook dat alle alternatieven nog ter notificatie aan de Europese Commissie moeten worden voorgelegd, waardoor publicatie op zijn vroegst in november van dit jaar plaatsvindt. 'Loonwerkers en boeren wachten daarop, ze zijn kopschuw geworden door ervaringen uit het verleden', zegt Bakhuis. 'Maar dat heeft wel tot gevolg dat de tijd te kort is om alle nieuwe apparatuur te bestellen en op orde te brengen.'

• Lees ook: Cumela wil overgangsperiode sleepvoet na verzoek Schouten

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer