Kamervragen+over+sleepvoetverbod
Nieuws
© Eigen Foto

Kamervragen over sleepvoetverbod

Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) hebben schriftelijke vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over het verbod van de sleepvoetbemester per 1 januari 2019.

Dat gebeurt in navolging van een brief die LTO Nederland vorige week aan de minister schreef. Daarin stelt LTO dat er nog onvoldoende alternatieven zijn voor de sleepvoetbemesting. Daarom wil LTO Nederland dat landbouwminister Carola Schouten met praktische oplossingen komt.

• Lees ook: Invoering sleepvoetverbod per 1 januari volgens LTO onmogelijk

Het verbod van de sleepvoet is al een langlopende kwestie. Het is een van de maatregelen waarmee de veehouderij de verplichte beperking van de ammoniakemissie moet realiseren. Alternatieven voor de sleepvoet zijn inmiddels wel in beeld, maar het wachten is nog op de praktische toepasbaarheid en borging.

Scheuren grasland

Ook Geurts en Lodders vragen naar praktische en toepasbare alternatieven. Daarnaast wijzen ze de minister op het feit dat alternatieve vormen van mestaanwending op sommige grondsoorten haaks staat op het beleid om het scheuren van grasland tegen te gaan.

Ook vragen beide politici of en hoe er alleen gekeken is naar de effecten met betrekking tot Natura 2000 of ook naar de gevolgen van het gebruik van andere technieken voor bijvoorbeeld de grond en het bodemleven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer