Drie+Duitse+bedrijven+getroffen+door+IBR
Nieuws
© Pixabay

Drie Duitse bedrijven getroffen door IBR

Op drie bedrijven in Lünten, Graes en Gronau-Epe is het herpesvirus BHV1 aangetroffen. Dit virus veroorzaakt IBR.

Net als eind 2017 liggen de bedrijven opnieuw in het district Borken, bij Aalten over de grens. Dat meldt de Münsterland Zeitung. Op de bedrijven in Graes en Gronau-Epe zijn in totaal twintig dieren gedood.

De ondernemer in Lünten werd zwaarder getroffen. Omdat hier meer dan 70 procent van de dieren besmet was, werd al het rundvee op deze boerderij geruimd. Daarbij gaat het om 276 dieren.

Slager

Omdat de dieren niet ziek waren, werden ze naar de slager afgevoerd. Met uitzondering van de hoogdrachtige dieren, die niet mogen worden vervoerd. Deze dieren zijn op het melkveebedrijf geëuthanaseerd.

De besmetting kwam aan het licht bij een routinecontrole, op de drie bedrijven was geen enkel dier ziek. Nu worden nog eens honderd bedrijven in de omgeving gescreend. Volgens de krant is inmiddels twee derde van de dieren gecontroleerd. Dat heeft nog geen nieuwe besmettingen opgeleverd.

Onvoldoende hygiënemaatregelen

De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Volgens een Duitse dierenarts zijn er ook onvoldoende hygiënemaatregelen. Ook zijn er volgens hem dierenartsen uit Nederland op Duitse melkveebedrijven actief, terwijl Nederland een lagere IBR-status heeft dan Duitsland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer